A lengyel jogállamsiágról vitáztak az Európai Parlamentben

Az Európai Unió minden egyes tagországának joga van kialakítani saját hagyományai alapján a jogrendszerét, a nemzeti identitások tisztelete a bizalom alapja kell legyen a közösségen belül – hangoztatta a lengyel kormányfő az Európai Parlament (EP) szerdai strasbourgi ülésén.

Az Európai Unió jövőjéről folytatott plenáris vitán Mateusz Morawiecki védelmébe vette a széles körben bírált lengyel igazságügyi reformot, amelynek értelmében a legfelsőbb bíróság jelenlegi tagjainak harmadát kényszernyugdíjazzák. A miniszterelnök az „alkotmányos pluralizmus” tiszteletben tartásának fontosságáról beszélt, és aláhúzta, hogy erre az alapszerződés is kitér. „Az unió jelszava, az egység a sokszínűségben nem pusztán üres frázis” – mondta, aláhúzva, hogy a tagországoknak joguk van a belső politikájuk alakításához.

Figyelmeztetett: észre kell venni, hogy az európai állampolgárok egy jelentős része ellene van az integráció további elmélyítésének. „Az embereknek a szabadság a génjeikbe van kódolva. Ők akarnak dönteni a jövőjükről, a gyerekeik és a családjuk, illetve a társadalmuk jövőjéről” – közölte. Hozzátette, „az előrehaladáshoz erősebb demokratikus legitimációra van szükség, ezt lehet populizmusnak nevezni, de végül választ kell adni a polgárok kérdéseire”. Európa "demokratikus felvilágosodáson" megy keresztül, meg kell újítani a társadalmi szerződést, hogy ne a tagállamok kárára történjen az EU fejlődése – emelte ki.

Morawiecki kijelentette, az EU egységes belső piaca nem fog megfelelően működni a kohézió további megerősítése nélkül. Rámutatott, az egyenlőtlenségek mérséklése beruházásnak számít, kölcsönösen előnyös, a kohéziós politika gyengítése pedig puszta populizmus.

Beszélt végül arról is, hogy a nyugati partnerországok sokszor nem értik a kelet-közép-európai valóságot, valamint kettős mércét emlegetett.

Az Európai Unió jogközösség

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke azonban aláhúzta, hogy a lengyelek 15 évvel ezelőtt az unió által képviselt értékek és alapelvek mellett tették le a voksukat. Az Európai Unió valójában jogközösség, ez az alapja mindennek, éppen ezért reagálni kell, ha a jogállamiságot rendszerszintű fenyegetés éri valamelyik országban, ez ugyanis a közösség egészére negatív hatással van – szögezte le.

Kiemelte: fontos a párbeszéd Brüsszel és Varsó között, és történtek is bizonyos előrelépések a vitás kérdésekben, de ez még nem elégséges, valódi változtatásokra van szükség. „Az EU soha nem fog hátat fordítani Lengyelországnak és a lengyeleknek” - mondta.

Dombrovskis emlékeztetett arra, hogy Lengyelország 86 milliárd euróval részesült a kohéziós forrásokból a jelenlegi hétéves uniós költségvetési időszakban, s ez az ország fogja kapni messze a legtöbb támogatást a következő ciklusban is.

Manfred Weber néppárti frakcióvezető felhívta rá a figyelmet, hogy a szabadság nem garantálható jogállamiság nélkül, és ha a varsói kormány nem védi meg ezeket a vívmányokat, akkor az EU fogja megtenni. Feltette emellett a kérdést, hogy mennyivel növeli vajon Lengyelország szuverenitását az unióellenes érzelmek felkorbácsolása.

Udo Bullmann, a szociáldemokrata képviselőcsoport vezetője azon véleményének adott hangot, hogy Lengyelországnak mielőbb vissza kellene térnie Európa centrumába, a demokratikus országok családjába, nem szabad lerombolni az ország demokratikus tradícióit.

Varsó „felvizezte” a fékek és egyensúlyok rendszerét

A liberális EP-frakciót vezető Guy Verhofstadt leszögezte, a bírók politikai ellenőrzése nem hagyományok, hanem elvek kérdése, az igazságügyi reform legitim cél, de például a kényszernyugdíjazás ennek nem lehet része. Hozzátette, Varsó az utóbbi években módszeresen „felvizezte” a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét.

Hölvényi György, a Fidesz-KDNP képviselője aláhúzta: „alacsony színvonalú ideológiai viták és leckéztetés helyett párbeszédre van szükség Lengyelország és Európa jövőképének megértése érdekében”. „A visegrádi országok és benne legnagyobbként Lengyelország Európa egészének problémáira keresi a választ. Még akkor is, ha ezért sok esetben alaptalan, arrogáns kioktatásban van részünk. Erről szólt a lengyel miniszterelnök mai beszéde” - közölte írásbeli hozzászólásában Hölvényi.

Az ülésen résztvevő képviselők közül sokan „Jogállamiság” feliratú táblákat tettek ki az asztalukra.

Kapcsolódók

Kimaradt?