Sajtóper után sörétes vadászpuskával támadt az újságírókra

Öt halottja és több mint 20 sebesültje van a marylandi Capital Gazette szerkesztőségében lezajlott lövöldözésnek. Egy fegyveres sörétes vadászpuskával keresztül lőtte az iroda üvegajtaját, és tüzet nyitott a szerkesztőség munkatársaira.

Az amerikai rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki először megpróbált ellenállni. Az események után megerősítették a nagyobb New York-i és Los Angeles-i médiavállalatok rendőri védelmét.

„Egy fegyveres több embert is meglőtt az irodámban, néhányan közülük meghaltak” – írta a lap egyik újságírója a Twitteren. További szemtanúk arról számoltak be, hogy a lap alkalmazottai az asztalok alá bújva próbáltak a lövések elől fedezékbe húzódni.

A lövöldözés a Capital Gazette című lap szerkesztőségében történt. Az újság az Egyesült Államok egyik legrégebbi napilapja.

„Teljesen meg voltam rökönyödve, amikor meghallottam az annapolisi tragédia hírét” – írta Larry Hogan marylandi kormányzó Twitter-üzenetben.

A rendőrség sajtójelentések szerint evakuálta az újság székhelyéül szolgáló épületet, s felszólította a lakosságot, kerüljék el az időközben lezárt környéket. A helyszínre tűzszerészeket is riasztottak, hogy lehetséges robbanószerkezetek után átvizsgálja az épületet.

A rendőrség azonosította a tettest. Kiderült, hogy a 38 éves Jarrod Warren Ramos 2012-ben beperelte a lapot és annak egyik újságíróját rágalmazás miatt. A lap egy évvel korábban bírósági iratok alapján arról írt, Ramos hogyan lépett kapcsolatba egy nővel a Facebookon. A férfi mocskolódó e-mailekkel zaklatta a nőt, és azt üzente neki: ölje meg magát. A férfit egyébként akkoriban ítélték el zaklatás miatt, de ő arra panaszkodott, hogy a lap nem korrekten mutatta be a dokumentumokat. Ezért perelni is próbált, de bíróság végül elutasította a keresetét. 2015-ben megint perelni akart, de akkor is elutasították. Közben a Twitteren is folyamatosan a lapot és a marylandi bíróságot támadta.

Kimaradt?