Valószínűleg Helsinkiben találkozik Putyin és Trump

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban újságíróknak szerdán azt mondta: valószínűleg Helsinkiben találkozik Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

Donald Trump a Marcelo Rebelo de Sousa portugál államfővel tartott megbeszélései előtt nyilatkozott az újságíróknak. Mint mondta: a július 11-12-én Brüsszelben tartandó NATO-csúcs után, valószínűleg a finn fővárosban találkozik az orosz elnökkel.Az amerikai elnök újságírói kérdésre válaszolva csupán annyit mondott, hogy a csúcstalálkozón elsősorban Szíriáról és az ukrajnai helyzetről lesz szó. „John Bolton ott van most Moszkvában, a részleteket ő egyezteti” - tette hozzá nemzetbiztonsági tanácsadójára utalva.

A Moszkvában tárgyaló John Bolton - miután megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyinnal - szerdai sajtótájékoztatóján nem nevezte meg a tervezett csúcstalálkozó helyszínét. Elmondta ugyanakkor, hogy még a csúcstalálkozó előtt várhatóan megbeszélést folytat egymással Mike Pompeo amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Közben Mike Pompeo külügyminiszter egy szenátusi albizottsági meghallgatáson szerdán kifejtette: Donald Trump meggyőződése szerint Moszkvának vissza kell térnie a G7-es országcsoportba, és elkerülhetetlen, hogy Oroszország a geostratégiai tárgyalások részese legyen.

Kapcsolódók

Kimaradt?