Hét ország polgárait helyezte tiltólistára az Egyesült Államok


-A A+Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság érvényben hagyta Donald Trump elnök beutazási rendeletét, amely átmeneti ideig megtiltja néhány, többségében muszlim országból a beutazást az Egyesült Államokba. 

A testület 5:4 arányban, a konzervatív bírák egyetértésével hozta meg döntését, s ezzel elutasította azt az állítást is, mely szerint a rendelet hátrányosan megkülönböztet egyes országokat vagy aláírásával az elnök túllépte hatáskörét. 

Írásbeli indoklásában a legfelsőbb bíróság elnöke, John Roberts leszögezte: a mindenkori amerikai elnöknek hatalmában áll a bevándorlás szabályozása. Donald Trump rendelete nem mutat rasszista elfogultságot - olvasható az indoklásban. "Mi nem a politikai döntés helyességét vizsgáljuk" - szögezte le Roberts főbíró. 

A liberális bírák a rendelet ellen voksoltak, egyikük, Sonia Sotomayor szerint "egy észszerűen gondolkodó megfigyelő muszlimellenes érzületet" lát a rendeletben, és a konzervatív bírák szerinte figyelmen kívül hagyták azt a "szenvedést és fájdalmat", amelyet ez a rendelet "megszámlálhatatlan családnak és egyénnek, köztük amerikai állampolgároknak is" okoz. 

Az elnöki rendelet, amely hét országból - Iránból, Jemenből, Líbiából, Szíriából és Szomáliából, Észak-Koreából és Venezuelából - tiltja meg átmeneti ideig a beutazást, tavaly december óta van érvényben, amikor a legfelsőbb bíróság felfüggesztette alsóbb fokú szövetségi bíróságok rendeletet felfüggesztő döntését. Az Észak-Koreára és Venezuelára vonatkozó tiltást azonban a legfelsőbb bíróság nem vizsgálta. 

Az alkotmánybíróság döntésének nyilvánosságra hozatala után Donald Trump azonnal Twitter-bejegyzésben reagált.

"A legfelsőbb bíróság érvényben hagyja Trump beutazási rendeletét. Hűha!" - írta az elnök. A Fehér Ház által kiadott hosszabb állásfoglalásban az elnök a döntést "elégtételként" értékelte, és összekötötte az illegális bevándorlásra kimondott "zéró tolerancia" politikájával. "Ez a döntés egyúttal mély elégtétel a média és demokrata párti politikusok hosszú hónapok óta hangoztatott állásfoglalásai után, melyekkel elutasították a határaink és népünk biztonságát garantáló intézkedéseket" - fogalmazott a Fehér Ház közleménye. 

Az első értékelések szerint a hosszú vitát lezáró bírósági állásfoglalás Donald Trump egyértelmű győzelmét jelenti.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X