Titkolná a Fidesz az új magyar állampolgárok számát

Törvénymódosítással menne elébe a hvg.hu által közérdekű adatok kiadásáért indított pernek a fideszes Potápi Árpád képviselő. A bonyhádi polgármester kedden benyújtott törvényjavaslata nemzetbiztonsági, illetve külpolitikai érdekre hivatkozva lehetővé tenné, hogy megtagadják a kedvezményesen honosított magyar állampolgárokra vonatkozó alapvető statisztikai – tehát nem személyes – adatok kiadását.potapi

A hvg.hu még 2013. január 14-én fordult közérdekű adatkéréssel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz (KIM), hogy megtudja , a kedvezményes honosítás lehetőségének bevezetése óta pontosan mely országokból hányan kérték és kapták meg a magyar állampolgárságot, illetve hány kérelmezőt és milyen okból utasítottak el. A KIM két nappal később elutasította kérésüket, arra hivatkozva, hogy „a kért adatok előkészítés alatt álló kormánydöntés megalapozását szolgálják”, ezért nem nyilvánosak.

A hvg.hu szerkesztősége a KIM állításával szemben úgy ítéli meg, hogy a kért statisztika nem döntés megalapozását szolgáló adat, hanem egy közhatalmi döntés végrehajtásáról szóló információ, személyes adatokat nem tartalmaz, ezért közérdekűnek minősül. A lap munkatársa a Társaság a Szabadságjogok (TASZ) jogvédő szervezet segítségével pert indított az adatok kiadásáért, a Fővárosi Törvényszék pedig április 24-re tűzte ki a tárgyalás időpontját.

Kimaradt?