FUEN Kongresszus 2018: a kisebbségek paktumot ajánlanak a többségieknek

Többség-kisebbség paktumot javasolt a nemzeti kisebbségek védelme érdekében az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) június 23-án, a frízföldi Leeuwardenben megszervezett 63. kongresszusán.

A szervezet küldöttgyűlése által jóváhagyott dokumentum egy felhívást tartalmaz a többségi nemzetiségek részére az európai nyelvi és kulturális szokszínűség garantálása és megóvása érdekében, az asszimiláció jelenségének visszaszorítására, amely révén a nemzeti kisebbségek megőrizhetik és szabadon megélhetik identitásukat, szülőföldjükön otthon érezhetik magukat, beleszólhatnak az életüket befolyásoló döntésekbe, illetve kulturális, oktatási és nyelvi jogaikat gyakorolhatják, derül ki az RMDSZ közleményéből.A küldöttgyűlés továbbá felhatalmazta a FUEN elnökségét arra, hogy a Polgári Kezdeményező Bizottsággal közösen találja meg a legmegfelelőbb időpontot arra, hogy a Minority SafePack támogató nyilatkozatait benyújtsák az Európai Bizottsághoz, érdemi jogalkotási folyamat elindítása érdekében.

A FUEN 63. Kongresszusán felszólaló Fernand de Varennes, az ENSZ különleges kisebbségügyi jelentéstevője, szintén arra figyelmeztetett, hogy a kisebbségvédelemben a harcnak még messze nincs vége, rengeteg maradt a tennivaló. Szerinte olyan új eszközökre, megközelítésekre van szükség, mint amilyen a Minority SafePack polgári kezdeményezés, ezért gratulált az aláírásgyűjtési kampány sikeréhez. „Az MSPI-t támogató 1,32 millió aláírás összegyűjtése egy olyan kiemelkedő eredmény, amelyre Önök méltán lehetnek büszkék, és ez az erőfeszítés talán inspirációként szolgálhat másoknak is. Gratulálok az eddigi sikerekhez, hiszen ez egy fontos lépés egy átfogó, EU-szintű kisebbségvédelmi kerettörvény elfogadása felé” – mondta de Varennes.

A kongresszus küldöttgyűlése azt a határozatot is elfogadta, amelyben az arománok kérik a nemzeti kisebbségi státusuk elismerését Romániában. A dokumentumban felszólítják Románia kormányát, hogy ismerje el külön kisebbségként az arománokat, és hagyjon fel a közösség nyelve, kultúrája és identitása ellen intézett támadásokkal, ugyanakkor kérik az európai intézmények támogatását céljaik elérése érdekében.

„Az ernyőszervezet történetének legsikeresebb évét zárjuk a 63. kongresszussal. Szervezetünk soha nem volt erősebb, nagyobb, dinamikusabb, stabilabb, és amint azt a vendégeink is elmondták üdvözlőbeszédükben, a FUEN kisebbségvédelmi kérdésekben Európa-szinten iránymutatóvá vált. Az idei kongresszuson volt alkalmunk arra, hogy egy egységes jövőképet alakítsunk ki a változó Európában, illetve együtt gondolkodjunk arról, hogy milyen módszerekkel érhetjük el legbiztosabban céljainkat” – összegzett Vincze Loránt, a FUEN elnöke.A küldöttgyűlés döntött arról is, hogy a 2020-as kongresszus Kassán lesz a Magyar Közösség Pártja meghívására, jövőre pedig Ukrajnában ülésezik, a pontos helyszínről később döntenek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?