ENSZ emberi jogi főbiztos: szégyeletes a „Stop Soros” megszavazása

Zeid Raad al-Husszein politikai haszonszerzésből folytatott állandó gyűlöletkeltésnek nevezte az Orbán-kormány tevékenységét.

Szégyenletesnek és idegengyűlölőnek nevezte a Stop Soros törvénycsomagot csütörtök délután Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

A menedékkérőket segítő személyeket és szervezeteket kriminalizáló magyar jogszabály, amelyet szerdán fogadott el az Országgyűlés, sérti a nemzetközi és európai emberi jogi normákat és értékeket - hangsúlyozta a főbiztos Genfben közzétett nyilatkozatában. “A jelenlegi kormány politikai haszonszerzésből folytatott állandó gyűlöletkeltése vezetett e legutóbbi szégyenletes és kirívóan idegengyűlölő fejleményhez - fogalmazott

Zeid Raad al-Husszein elítélte a parlamenti döntést, amely szerinte támadást jelent az alapvető emberi és szabadságjogokra Magyarországon.

„Mint azt már többször hangsúlyoztam, elismerjük a magyar állam felelősségét az ország határainak igazgatásában, ez a szabályozás azonban veszélyezteti a migránsok és menekültek biztonságát és emberi jogait, valamint a civil szervezetek és jogvédők létfontosságú munkáját” - fogalmazott. „Egyszerűen gyalázatos pusztán azért célba venni a legsérülékenyebb helyzetben lévőket, mert külföldiek” - tette hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?