Az Országgyűlés megszavazta az alkotmánymódosítást és a „Stop Soros”-t

A „Stop Soros” törvénycsomag és az alkotmánymódosítás a magyar emberek akaratát érvényesíti, újabb erős védelmet jelent az országnak az illegális migráció ellen – közölte szerdán, a javaslat elfogadása után a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Az MSZP és a Párbeszéd a bírói függetlenség és az igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadásnak minősítette az alaptörvény módosítását.

A parlament szerdai ülésén a kétharmados támogatást igénylő előterjesztést 160 igen szavazattal, 18 nem ellenében fogadta el.  A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében azt írta, a megerősített védelemre szükség van, mert „az Európát sújtó tömeges bevándorlás folyamatos, a Soros-hálózat és a brüsszeli bevándorláspárti politika pedig azzal fenyeget, hogy hazánkat is migránsokkal akarják elárasztani”.

Hangsúlyozták: a kormány számára Magyarország az első, ezért az alkotmánymódosítással megerősítik az ország szuverenitását és megtiltják idegen népesség betelepítését Magyarországra. Az alaptörvény kimondja tették hozzá -, hogy az Országgyűlés beleegyezése nélkül nem telepíthető be bevándorló az országba, és nem kaphat menedéket az, aki a biztonságos országon keresztül érkezett Magyarországra és nincs kitéve üldöztetés veszélyének.

A büntető törvénykönyv módosítását is tartalmazó "Stop Soros törvénycsomag" pedig büntethetővé teszi az illegális bevándorlás szervezését, ennek értelmében büntethető lesz mindenki, aki illegális migrációt szervez és a magyar törvények kijátszására buzdít - olvasható a közleményben.

MSZP: támadást intéztek a bírói függetlenség ellen

A parlamentben szerdán tárgyalt alaptörvény-módosítás sok mindenről szól, de kiemelten a bírói függetlenség, az igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadásról – jelentette ki az MSZP elnöke.

Tóth Bertalan Karácsony Gergellyel, a Párbeszéd társelnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen felidézte: a Fidesz kétharmad hiányában már kísérletet tett arra, hogy létrehozza a közigazgatási felsőbíróságokat. Úgy fogalmazott, hogy ez arról szól: „házi bíróságot” akarnak kialakítani, ahol nem csupán bírák, de kormánytisztviselők is hozhatnak döntéseket. Az állam vagy az önkormányzat bármely hatósági döntésével szemben ennél a szervezetnél lehetne jogorvoslattal élni, viszont ha a bíróság a kormány érdekeit szolgálja, akkor az állampolgároknak esélyük sem lesz a jogaik megvédésére – hangoztatta az MSZP elnöke.

Nem csupán a bíróságokat támadja a nagyobbik kormánypárt, hanem a Magyar Tudományos Akadémiát is. Minden olyan szervezetbe belenyúl, amely még rendelkezik egy kis autonómiával - vélekedett. Tóth Bertalan azt mondta: a fentiek miatt úgy döntöttek, hogy az alaptörvény-módosítás során nem nyomnak gombot, nem hajlandóak részt venni "ebben a propagandában". A "Stop Soros" törvénycsomagot szintén „propagandának” nevezte, amely még arra is lehetőséget ad, hogy meghurcoljanak civil szervezeteket vagy jogvédőket. Erre a javaslatra ezért nemmel szavaznak majd - közölte.

Karácsony Gergely: vattacukor az alkotmány

Karácsony Gergely felidézte, hogy ez már a hetedik alaptörvény-módosítás. Úgy fogalmazott: ebből is látszik, hogy a Fidesz által „gránitszilárdságúnak” ígért jogszabály „valójában inkább a vattacukorhoz hasonlít”. Éppen a nagyobbik kormánypárt képtelen tisztelni az alkotmányt, pedig elvárja ezt minden magyar állampolgártól. Úgy vélekedett, hogy a Fidesz minden aktuálpolitikai érdekét megpróbálja érvényesíteni az alaptörvényben. „Úgy váltogatja az alkotmányos alapelveit, mint más az alsónadrágját” - fogalmazott.

A Párbeszéd társelnöke szerint a szabadságnak a jogállamban még megtalálható kis szigeteit is megpróbálják felszámolni. Ilyen például a Kúria, amely fontos döntéseket hozott közérdekű adatok nyilvánosságáról vagy választási ügyekben - tette hozzá. Úgy vélekedett, hogy most ezt a szervezetet is megpróbálják „politikai furkósbottá” változtatni, hogy továbbvihessék korrupt rendszerüket.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség nem fog részt venni „ebben a komédiában” – nyomatékosította Karácsony Gergely.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?