Csökkent a bűnözés Németországban – a menekültek körében is

Tavaly 9,6 százalékos csökkenést mértek az egy évvel korábbiakhoz képest.

A német bűnügyi statisztika magáért beszél és bátorító - mondta Angela Merkel kedden Donald Trump Twitter-bejegyzéseivel kapcsolatban, amelyekben az amerikai elnök azt állította, hogy Németországban növekszik a bűnözés.

A kancellár a kormány vendégházában, a Berlin melletti Meseberg kastélyban a német-francia kormánykonzultáció alkalmából Emmanuel Macron francia elnökkel tartott tájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta: "Donald Trump vonatkozó bejegyezéseire az a válaszom, hogy Horst Seehofer belügyminiszter nemrégiben bemutatta a kriminalisztikai statisztikát, amely magáért beszél."

A kimutatásban „enyhén pozitív változásokat látunk, és természetesen mindig egyre többet kell tenni a bűnözés elleni küzdelemben, de nagyon is bátorítanak az adatok arra, hogy még inkább haladjunk a bűnözés visszaszorításában”. Horst Seehofer május 5-én a belügyminisztérium 2017-es bűnügyi és bűnüldözési statisztikáját bemutató berlini tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Németország biztonságosabbá vált 2017-ben.

Ismertette, hogy tavaly 5 761 984 bűncselekményt regisztráltak, ami 9,6 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 6 372 526-hoz képest. Rámutatott, hogy ez a legnagyobb mértékű csökkenés 1992 óta. Százezer lakosra 6982 bűncselekmény jutott, ami 10 százalékos visszaesés és harminc éve a legalacsonyabb szám - húzta alá a miniszter.

Továbbra is sok a teendő, a teljes biztonságot pedig nem tudja garantálni az állam - tette hozzá a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke. Kiemelte, hogy továbbra is nagy a terrorveszély, bármikor történhet terrortámadás.

A menekültek körében is csökkent a bűnözés

Horst Seehofer a többi között arról is szólt, a menekültek körében is csökkent a bűnözés. A lehetséges okokról kérdésre válaszolva azt mondta, hogy pontos képet akkor lehet alkotni, ha a fejlemény trenddé erősödik. Az valószínűnek tűnik, hogy a rendőri jelenlét erősítése és a menekültek beilleszkedésének támogatása hozzájárult a javuláshoz - mondta a miniszter.

Kapcsolódók

Kimaradt?