banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Argentína is enyhítene az abortusztilalmon

Az abortuszt szabályozó törvény jelentős mértékű enyhítéséről döntött csütörtökön az argentin törvényhozás alsóháza. A képviselőház csaknem egynapos vita után, szűk többséggel fogadta el a javaslatot.

Argentínában jelenleg csak akkor engedélyezett a terhességmegszakítás, ha a terhesség nemi erőszak következménye vagy veszélyezteti az anya életét. Az enyhítés révén lehetővé válna az abortusz a terhesség első 14 hetében, a 13 és 16 év közötti lányok esetében azonban szülői engedélyhez kötnék a beavatkozást. A 16 év alattiaknál szükség van a várandós lány beleegyezésére is. A tervezet ugyanakkor lehetővé teszi az orvosok számára, hogy lelkiismereti alapon megtagadják az abortusz végrehajtását. A jogszabályt még a dél-amerikai ország törvényhozása felsőházának is jóvá kell hagynia.

A javaslat támogatói szerint az abortusz legalizálása sok olyan nő életét menthetné még, akik a jelenlegi tiltás miatt kénytelenek az életveszélyes, törvényellenesen végzett abortuszokhoz folyamodni. Az argentin egészségügyi minisztérium becslései szerint évente körülbelül félmillió illegális abortuszt végeznek el az országban, közülük több tucat esetben a nő belehal a beavatkozásba. Az illegális abortusz a legfőbb oka az anyai halandóságnak az ország 17 tartományában a 24 közül.

Ellenzői, mint például a római katolikus egyház és egyéb vallási szervezetek szerint a tervezet sérti a törvényt, amely „biztosítja az élethez való jogot a fogantatás pillanatától”.

Mauricio Macri elnök – aki egyébként ellenzi az abortuszt – kijelentette: nem gördít akadályt a tervezet elé, amennyiben elfogadják, alá fogja írni.

A kérdés heves érzelmeket váltott ki az országban, a római katolikus egyház feje, Ferenc pápa hazájában. Az elmúlt két napban több ezren várakoztak a kongresszus épülete előtt a döntésre, voltak, akik sátrakban éjszakáztak.

A térségben jelenleg Kubában, Guyanában, Puerto Ricóban, Uruguayban és Mexikóban engedélyezett a korai, szabadon választható abortusz.

Kapcsolódók

Kimaradt?