Az egykori Austerlitzben is kitűzték a székely zászlót

Székely zászlót tűzött ki az egykori austerlitzi (ma Slavkov u Brna) csata színhelyén álló kopjafára a Brünni Polgári Magyar Egyesület (BMPE) - közölte Lelovics Pál, az egyesület elnöke.
"A Brünni Magyar Polgári Egyesület tagjai együtt éreznek és támogatják székely barátaik törekvését, ezért ennek jelképeként most kitűztük a székely zászlót" - mondta Lelovics.

austerlitz 01 A kopjafát 2011 decemberében az egykori csatatér szélén fekvő Telnice (régen Tellnitz) községben állította a BMPE azon magyar katonák emlékére, akik több mint két évszázada, 1805. december 2-án részt vettek és életüket veszítették a híres austerlitzi csatában, amelyet Bonaparte Napóleon francia császár legnagyobb győzelmeként tart számon a történelem. A kopjafa Kövér György hagyományőrzőnek, a gidófalvi Szilaj Hagyományőrző Egyesület tagjának az alkotása.

A BMPE kopjafája már a második kopjafa a csatatéren. A véres ütközetben elesett magyarok emlékét idéző első kopjafát 2006 december elején szintén Telnicében állították fel. Az akkori kopjafaállítás legfőbb kezdeményezője a Cseh- és Morvaországi
Magyarok Szövetségének brünni helyi szervezete volt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel és hagyományőrzőkkel együttműködve. Ennek a kopjafának a szomszédságába került most a BMPE kopjafája.

Az austerlitzi csatatér nagyon népszerű, külföldi turisták által sűrűn látogatott idegenforgalmi célpont.

 

Kimaradt?