Egy bosnyák vendéglős 36 ezer menekültet ültetett asztalhoz ingyen

Több mint 36 ezer menekültnek adott ebédet a bosnyák Asim Latic.

Amikor Asim Latic látta, hogy egy menekült a hidegben, esős időben ül az étterme előtt, nem gondolkodott sokat, és rögtön felajánlott neki egy ebédet. Ezt teszi azóta is – írja cikkében az Associated Press.

Az ország északnyugati részén működ pizzázót februárban be is zárta a hétköznapi értelemben, és már csak azokon a menekülteken segít, akik áthaladnak a Balkánon Nyugat-Európa felé. A Velika Kladuša városbeli Teferic, azaz Piknik nevű pizzázó már több mint 36 ezer embert segített ki. Napi 4-500 ebédet oszt ki naponta, ramadán idején pedig estebédet is kínál, a muszlim vallási hagyományokat tekintetbe véve.

Az AP cikke szerint Latic tevékenysége jól illusztrálja azt, hogy miként érez számos bosnyák, miután ők maguk is véres etnikai konfliktuson vannak túl, amely a kilencvenes években zajlott. Latic valóban nincs egyedül: bár állami intézményektől nem kap segítséget, sokan támogatják.

Az állam egyébként segít: a közeli Bihács községben például egy korábbi diákotthont alakítottak át a menekültek számára, az ország délnyugati részében pdig hivatalos menekültközpont is nyílt.

A lap beszámol Emin Okanovic történetéről is, aki egy teljes csomagtartónyi kenyérrel és más élelmiszerekkel segített embereket: "Átéltem ezt, voltam magam is menekült, tudom, hogy mit jelent ez" – magyarázta könnyes szemekkel: "ezek az emberek szegények, úgy jöttek el, hogy egy táskán kívül semmijük nincs".

Bosznia-Hercegovina lakosságának 51 százaléka muszlim.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?