A spanyolok befogadnák az olaszok által elutasított menekülthajót

A spanyol kormányfő felajánlotta, hogy befogadják az Aquarius nevű hajót, amely 629, a tengerből kimentett emberrel a fedélzetén vesztegel nemzetközi vizeken miután sem Olaszországban, sem Máltán nem engedték kikötni - közölte a spanyol miniszterelnöki hivatal hétfőn.

"Kötelességünk segíteni egy humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében, és biztonságos kikötőt ajánlani ezeknek az embereknek, így teljesítve a nemzetközi jogi kötelezettségeket" - áll a hivatalos közleményben. A rövid tájékoztatás szerint a hajó a kelet-spanyolországi Valencia kikötőjében érhet partot.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő döntését megelőzően Joan Ribó, Valencia polgármestere már közölte, hogy készek lennének fogadni a hajót. Hasonló bejelentést tett Ada Colau barcelonai városvezető is.

Az Aquarius vasárnapra virradóra hat különböző mentőegység által kimentett embereket vett fedélzetére. A megmentettek között 123 kísérő nélküli kiskorú, további 11 gyerek és hét várandós nő is van.

Az új belügyminiszter nem tágít

Matteo Salvini olasz belügyminiszter újfent hangoztatta, hogy az új olasz kormány véget akar vetni annak a gyakorlatnak, hogy a civilszervezetek "tengeri taxikként" megkönnyítsék az illegális bevándorlók Európába jutását, ezért nem engedik a hajó kikötését.

Az olasz hatóságok azt követelték, hogy az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetek által működtetett hajó a bevándorlókkal a fedélzetén induljon Máltára, a szigetállam azonban közölte, hogy nem illetékes az ügyben.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHRC) hétfőn felszólította mindkét országot, hogy haladéktalanul engedjék partra szállni az embereket, mert az élelem is kifogyóban van a hajón.

Kapcsolódók

Kimaradt?