Észak-Korea megszakította a forródrótkapcsolatot

Megszakította forródrótkapcsolatát Észak-Korea Dél-Koreával, jelentette be a szöuli országegyesítési minisztérium. A tárca jelezte, hogy a délelőtti órákban déli részről már nem tudták használni ezt a különleges kommunikációs kapcsolatot.

Hozzátette, hogy a telefonvonalat naponta szokták ellenőrizni akkor is, ha érdemi beszélgetést nem folytatnak rajta. A Koreai Munkapárt hivatalos lapja szerint egyúttal érvénytelenné vált a két ország közötti háború lezárásaként kötött megnemtámadási egyezmény.

Észak-Korea az ellene hozott újabb ENSZ-szankciókra és a dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlatra válaszul múlt héten jelentette be, hogy hatályon kívül helyezi a Dél-Koreával kötött megnemtámadási egyezményt, felszámolja tárgyalódelegációként is szolgáló katonai misszióját Panmindzsonban, és megszakítja a rendkívüli fejlemények esetére – diplomáciai kapcsolatok hiányában – létrehozott forródrótot, amely hivatalosan humanitárius célokat szolgál.Panmunjom-border

A két Korea közötti feszültség azt követően éleződött ki ismét, hogy egy hónappal ezelőtt Phenjan újabb atomkísérletet hajtott végre. Erre válaszul születtek az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb büntetőintézkedései Észak-Korea ellen. A szankciók értelmében a világszervezet tagállamainak átfogó tilalommal kell sújtaniuk az észak-koreai fegyverprogramokkal kapcsolatba hozható pénzalapok használatát és vagyontárgyak kiadását, és nem engedélyezhetik, hogy a KNDK bankjai új fiókokat vagy irodákat nyissanak a területükön.

Dennis Rodman, a balhés NBA-kosaras szívélyes látogatása után egy héttel megint felizzott a feszültség a Koreai-félszigeten, egymást érték az észak-koreai rezsim egyre súlyosabb fenyegetései. A bizalomépítő lépésekkel párhuzamosan Kim Dzsongun észak-koreai vezér a konfrontációt is erőlteti, úgy tűnik, minden eszközzel felszínen akarja tartani a konfliktus lehetőségét, hogy valamilyen fejleményt érjen el a koreai háború lezárásának júliusi 60. évfordulójára.

Dél-Korea és az Egyesült Államok évente tart hadgyakorlatot a térségben, idén ez hétfőn ért a legfontosabb részéhez. Phenjan azonban azt állítja, hogy a gyakorlatokat Washington ürügyként használja egy atomháborús készülődéshez. A mostani gyakorlaton 10 ezer dél-koreai és 3500 amerikai katona vesz részt.

Kimaradt?