Magyarul és olaszul misézett Rómában Erdő Péter bíboros


-A A+Bűnbánatról és megtérésről beszélt vasárnapi homíliájában Erdő Péter esztergom-budapesti érsek római címtemplomában, a Santa Balbina-bazilikában, ahol pápaválasztó bíborosként a konklávéért celebrált misét.

"Nagyböjt negyedik vasárnapja van. A bűnbánat útját járva közeledünk Krisztus kereszthalálának drámájához és a feltámadás ünnepéhez. Egyházunk életében is drámai napokat élünk. XVI. Benedek pápa lemondása után készülünk a konklávéra, kérjük a Szentlélek segítségét, hogy csakis Isten akaratát követve és az Egyház javát keresve választhassuk meg Szent Péter utódját" - kezdte először magyarul mondott, majd olaszul is összefoglalt beszédét Erdő.erdo peter nagyszombat

A tékozló fiú példabeszédéből kiinduló homília témája a mai "virtuális valóságban élő" ember és nemzedék "sodródása" volt, miközben "kopnak, rongyolódnak körülöttünk a helyzetek és adottságok". Erdő szerint azonban "eljön a pillanat, hogy fölemeljük a fejünket, és meginduljunk az eredeti tisztaság és szeretet felé". A bíboros Ady Endre Menekülés az Úrhoz című versének sorait idézte ("Be szép a régi kép, a tiszta...").

Nem csak a hívők, az egyház számára is "most itt van az alkalmas idő, most kell felkelnünk, felemelnünk a fejünket, s ha nem találjuk a hazavezető utat, hát kérdezősködnünk kell a régiektől, hogy melyik út volt a jó(...), hogy ma is hazahívó szó, világosság, iránymutatás, örömhír lehessünk az egész emberiség számára".

A mise után Erdő az MTI-nek elmondta, azért nevezte "drámainak" az egyház helyzetét, mivel "XVI. Benedek lemondása váratlan volt és az egyházat felelősségével és igényeivel szembesítette". Erdő hozzátette, hogy a pápaválasztó bíborosok feladata az "egyház megújítása" lesz, ehhez pedig az "isteni gondviselésbe és az emberi ítéletbe" vetett bizalom kell. A konklávéba kedden belépő bíboros kijelentette: ha a pápaválasztó bíborosokkal "megérezzük az isteni gondviselést, megtaláljuk a követendő utat".

A magyar-olasz nyelvű szentmisén részt vettek a római Pápai Magyar Intézet tagjai (PMI), a Vatikánban és Rómában szolgáló magyar papok és nővérek, az olasz főváros magyar közösségének tagjai és olasz hívők is. A templomban az olasz televíziók  kamerái is sorakoztak, mivel az olasz sajtó Erdőt a pápajelöltek között tartja számon. A templomból távozó Erdőt taps kísérte.

A 115 pápaválasztó bíboros többsége vasárnap római címtemplomában tartott szentmisét a konklávéért.

230SBalbinaAz Aventinus-dombon levő Santa Balbina-bazilikát Erdő 2004 márciusában vette birtokba. II. János Pál jelölte ki számára ezt az ókeresztény római templomot, melyet az első magyar bíboros, a Váncsa nembeli István saját temetkezési helyéül választott. Szent Balbina II. században meghalt vértanú szűz volt.

Erdő vasárnap külön üzenetet intézett a magyar hívőkhöz, hogy imádkozzanak a kedden kezdődő konklávéért, hogy a pápaválasztó bíborosoknak "a Szentlélek adjon világosságot".

HIRDETÉSKapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X