Az MCV-ről tárgyal jövő héten az Európai Parlament

A romániai igazságszolgáltatás és a korrupcióellenes küzdelem hiányosságait kiküszöbölni hivatott Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusról (Mechanism for cooperation and verification – MCV) vitázik jövő szerdai strasbourgi plenárisán az Európai Parlament.

A vitát Renate Weber, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) EP-képviselője kezdeményezte. A politikus az MCV „metodológiáját”, alkalmazását és fenntarthatóságát firtatná. Weber ugyanakkor elvárná, hogy a vitán vegyen részt Viviane Reding alapjogi biztos is – nyilatkozta az Agerpresnek.weber

A kezdeményezést Cristian Preda, az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) EP-képviselője is üdvözölte. Megjegyezte azonban: reméli, hogy a vita nem a bukaresti kormánypártok politikusainak siránkozásaiban fog kimerülni.

Preda arra utalt, hogy Bukarestben a Szociál-Liberális Szövetség (USL) hatalomra kerülése óta megerősödtek az MCV létjogosultságát megkérdőjelező – egyébként korábban is létező – hangok. Annál is inkább, mert az EU több tagállama éppen-e mechanizmus által feltárt hiányosságokra hivatkozva akadályozza meg Románia schengeni csatlakozását.

Az MCV Viviane Reding és Mona Pivniceru román igazságügyi miniszter pénteki brüsszeli találkozóján is napirenden volt. Pivcniceru azt kérte az alapjogi biztostól: rögzítsék a Romániával szemben támasztott uniós követelményeket, mert ezek követhetetlen módon, évről évre nőnek.

Kimaradt?