Fontos kérdésről döntenek pénteken az írek

Megkezdődött pénteken a népszavazás Írországban az abortusz kérdéséről.

Írországban rendkívül szigorú abortusztilalom van, amelyet csupán 2013-ban enyhítettek. Most azonban újra dönthetnek arról, hogy merre haladjon tovább az ország. Ehhez az alkotmány nyolcadik módosításához kell hozzányúlniuk.

Az abortusztörvény 1983-ban szigorodott meg, a 2013-as módosításának enyhítése pedig abból áll, hogy amennyiben az anya élete veszélyben van – akár öngyilkossági kísérlet miatt –, akkor végezhet abortuszt. Aki nem tesz eleget a törvényeknek, akár 14 év börtönbüntetést is kaphat.

2016-ban 25 legális abortuszt végeztek az országban és 3265 nő utazott az Egyesült Királyságba ugyanebből a célból – ott ugyanis más törvények élnek. A művi terhességmegszakítás céljából más országba utazást 1992-ben engedélyezték. Ugyanakkor legalább évente legalább kétezer nő esik át illegális abortuszon, vagy használ a vetélést elősegítő tablettát.

A katolikus egyház, amelynek továbbra is hatalma van, bár egyre csökkenő, az abortusztörvény fenntartása mellett van. A politikai pártok többsége ugyan támogatja a változást vagy hallgat róla. Sok, külföldön élő ír tervezi, hogy hazatérjen, ők várhatóan fenntartanák a tilalmat, ahogyan a vidékiek többsége is. Akik elsősorban az "igen" szavazat mellett vannak, azok a dubliniak.

Amennyiben az igenek győznek és változik az alkotmány, a nők előreláthatóan a 12. hétig dönthetnek a művi terhességmegszakításról – ezt követően csak amennyiben veszélyeztetett az életük, vagy súlyos magzati rendellenességet mutattak ki, lenne legális az abortusz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?