Egy esetleges háborúra készíti fel lakosságát Svédország

Mind a 4,8 millió háztartásba eljuttatja azt a röpiratot a svéd kormány, amely egy háborúra készíti fel a lakosságot.

Ilyen lépésre több mint harminc éve nem volt példa, most azonban új tájékoztatót ad ki a svéd kormány arról, hogy miként kell eljárni háború esetén. A Hogyha válság vagy háború lesz (Om krisen eller kriget kommer) című röpirat a kamuhírek felismerésétől a szélsőséges időjárásig számos témát megközelít, a terroristatámadásokat és katonai konfliktusokat is beleértve.

A húsz oldalas tájékoztató illusztrációkat is tartalmaz katonákról, katasztrófa sújtotta otthonaikat elhagyó emberekről, kiberbiztonsági csapatokról és így tovább – tulajdonképpen egy a nyolcvanas években kiadott brossúra új verziója.

Svédország a második világháború alatt semleges állam volt, és kétszáz éve nem állt háborúban. A tájékoztató célja, hogy a lakosság ne legyen biztos abban, hogy ez az állapot mindig így marad. "Ha Svédországot megtámadja egy másik ország, soha nem fogjuk feladni. Minden információ, amely az ellenállás megszűnéséről szól, hamis" – áll a kiadványban.

A pamflet annak a lehetséges NATO-tagságot övező vita része, amely a svéd légtér és felségvizek állítólagos orosz megsértését követően felerősödött.

Címlapi illusztrációnk forrása: Pontus Lundahl/TT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?