Párttá alakult az Együtt 2014 és szövetkezett Jávorékkal

Párttá alakult a tavaly október 23-án választói mozgalomként létrehozott Együtt 2014 pénteken. A szervezetet három társelnök vezeti, Bajnai Gordon volt miniszterelnök a választási és kormányzati felkészülést irányítja majd. Az új párt választási szövetséget kötött az LMP szétválásával létrejött Párbeszéd Magyarországért (PM) párttal.bajnai

A pártot harmincan alapították, teljes neve: Együtt 2014 Választói Szövetség Párt.

Társelnökei a három alapító egyesületet képviselő politikusok: Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke, Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke és Juhász Péter, a Milla Egyesület korábbi vezetője. A szövetségi elnökségnek tagja lesz Jávor Benedek és Szabó Tímea, a PM két társelnöke is.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök a szövetségi elnökség hatodik tagjaként a kormányzati és választási felkészülést irányítja majd.

Az Együtt 2014 alapítói közül tíz-tíz a Millát, a Szolidaritást és a Haza és Haladást képviseli. Köztük van Balázs Péter, a Bajnai-kormány külügyminisztere, Felcsuti Péter, a bankszövetség egykori vezetője, Simó György, a Magyar Telekom korábbi vezérigazgató-helyettese, Gulyás József volt SZDSZ-es képviselő és Szelényi Zsuzsa, aki a rendszerváltás utáni első ciklusban a Fidesz parlamenti képviselője volt.

bajnai2Bajnai Gordon a párttá alakulás alkalmából tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a régi pártoktól nem várható a korszakváltás, ehhez új erőre van szükség. A PM-mel kötött szövetségüket úgy értékelte: ez az első igazi lépése az ellenzéki összefogásnak, mivel deklarálták, hogy együtt indulnak a jövő évi parlamenti választáson, közösen állítanak jelölteket, így miniszterelnök-jelöltet is.
Ez a szövetség a korszakváltás, az ország megváltoztatásának biztosítéka, felépíti a remény koalícióját és győzelemre viszi a változás ügyét - jelentette ki.

Beszélt arról is, hogy a Fidesz változást ígérve szerzett kétharmados többséget 2010-ben, de csalódást okozott, így az emberek ma ismét változást akarnak. A miniszterelnökről azt mondta: politikai értelemben mindenkinél öregebb és fáradtabb, annak a rendszernek a jelképe, amelyet le kell váltani, amely összekeveri az alkotmányt a büntető törvénykönyvvel, és lesújt vele a diákokra, az élettársakra, a hajléktalanokra, az alkotmánybírákra.

Pártjukat úgy határozta meg, amely vár mindenkit, aki tenni akar a változásért, de nem vár senkire.

Kónya Péter elmondta: a választói mozgalom alapítói - a Haza és Haladás, a Milla és a Szolidaritás - megmaradnak civil szervezetnek, de stratégiai megállapodást kötöttek az új párttal.

Juhász Péter azt mondta: tíz évet töltött különböző civil mozgalmakban, és nem gondolta volna, hogy valaha is egy párt tagja lesz. De - folytatta - megváltozott a helyzet, "igenis be kell jönnie a politikába azoknak, akik nemcsak magukra gondolnak, hanem a környezetükre is, muszáj részt venniük az ország alakításában".

Jávor Benedek arról beszélt, hogy egy párt három hibát követhet el ma: ha hozzájárul az Orbán-kormány hivatalban maradásához, ha a kormányváltással a 2010 előtti állapotokat akarja visszaállítani, illetve ha nem életszerű stratégiát kínál a kormányváltásra, ezeket akarják elkerülni.

Céljukként egyebek mellett a jogállam és a társadalmi szolidaritás helyreállítását, a korrupció megszüntetését, kiszámítható gazdaságpolitika megalkotását nevesítette, úgy, hogy egyszersmind megakadályozzák a 2010 előtti, az ország bajaiért nagyban felelős kétpólusú politikai rendszer visszatérését.

Mesterházy gratulált az Együtt 2014 párttá alakulásához. Közleményben gratulált a Magyar Szocialista Párt nevében Mesterházy Attila az Együtt 2014 párttá alakulásához, sok sikert kívánva "a pártépítéssel járó nehéz feladatokhoz". Az ellenzéki pártvezető az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében azt írta, Magyarország történelmi választásokra készül 2014-ben, ezért a demokratikus ellenzék pártjainak és mozgalmainak többséget kell szerezniük a változás programjához. „Az országban növekvő elégedetlenséget politikai cselekvéssé kell formálnunk azért, hogy véget vessünk Orbán Viktor hazug, korrupt és dilettáns rendszerének. Ez valamennyi demokratikus ellenzéki párt közös felelőssége" - fogalmazott Mesterházy Attila.

Hozzátette: a választási szövetség egy különleges helyzetre adott válasz, amit részben a Fidesz által hozott választási szabályok kényszerítettek ki.

Egy újságírói kérdésre válaszolva Bajnai Gordon elmondta: változatlanul korainak tartja, hogy a leendő miniszterelnök-jelölt személyéről beszéljenek, ennél előbbre való, hogy felkészüljenek a választásokra és a kormányzásra.

Arra a kérdésre, hogy a kormány- és korszakváltáshoz szükség van-e az MSZP-re, úgy válaszolt: a jelenlegi választási szisztéma a voksolás előtti koalíciókötésre kényszeríti a meghatározó ellenzéki erőket, ezért nyitottak erre mindenkivel, akivel elveik feladása nélkül tudnak együttműködni.

Az Együtt 2014 és a PM politikusai hangos nevetéssel fogadták azt az újságírói felvetést, amely szerint bár Bajnai Gordon tagadta, hogy köze lenne a Fidesz székházánál tüntetőkhöz, most mégis hasonló érvekkel bírálta az alaptörvény tervezett, negyedik módosítását. A volt kormányfő erre úgy reagált: sokan vannak ezzel így, de ennél több közük nekik sincs a demonstrálókhoz.

Kósa: az Együtt 2014 párt már bemutatkozott a Fidesz-székháznál. Az Együtt 2014 párt és hívei már csütörtökön színre léptek a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházánál - így kommentálta a kormánypárt ügyvezető alelnöke a választói mozgalomként létrejött Együtt 2014 pénteken bejelentett párttá alakulását. Kósa Lajos a Fidesz-székháznál - ahol csütörtökön tüntetés volt a tervezett alkotmánymódosítás ellen - tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: "a bemutatkozás megvolt, most már a párt is megvan hozzá". A Fidesz a szélsőjobboldali radikalizmust és a baloldali, liberális erőszakot is elutasítja - tette hozzá. Azzal kapcsolatban, hogy az Együtt 2014 szövetséget köt az LMP szétválásával létrejött Párbeszéd Magyarországért párttal, a Fidesz alelnöke úgy fogalmazott: "az LMP-s szakadárok" önmagukat cáfolják, mert éppen ők bizonyítják be, hogy egyáltalán nem más az általuk képviselt politika, hiszen míg a 2010-es választás előtt Bajnai Gordon kormányát akarták leváltani, addig most "összeállnak" vele.

Szigetvári Viktor pedig azt mondta: nyilvánvaló hazugság, amit a Fidesz állít, azaz hogy Együtt 2014-es e-mail címekről kaptak utasításokat a székházfoglalók, ilyen címek ugyanis nincsenek forgalomban, az egyetlen ilyen postafiók csak fogadja az üzeneteket.

Bajnai Gordon szintén a Fidesz székházánál történteket firtató újságírói kérdésre azt mondta: nincs szükségük székházra, így nem is akarják elfoglalni a kormánypártét, sőt, céljuk az, hogy a Fidesz politikusai is visszaszoruljanak oda kormányzati pozícióikból 2014 után.

Kimaradt?