Trump megfenyegette Kim Dzsongunt

Megfenyegette az amerikai elnök az észak-koreai diktátort. Az elmúlt napokban – bár éppen a két fél találkozójára készül a világ – újra növekvőben a feszültség.

Moammer Kadhafi sorsára juthat Kim Dzsongun, ha nem működik együtt a nukleáris programja leszerelésében – jelentette ki Donald Trump, akit John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó véleményéről kérdeztek.

Bolton szerint ugyanis a "líbiai modell" adhat mintát arra, hogy miként tárgyaljon Trump június 12-én, Szingapúrban Kim Dzsongunnal. 2003-ban ugyanis Kadhafi beleegyezett abba, hogy felhagy kezdetleges nukleáris fegyver-programjával. Trump azonban úgy tűnik, nem tudott erről a megállapodásról, és líbiai modell alatt a 2011-es NATO-intervenciót értette, amely végül Kadhafi meggyilkolásához vezetett.

Ezért aztán, amikor rákérdeztek a tanácsadó javaslatára, Trump arról beszélt, hogy amennyiben nem lesz megállapodás, nagy valószínűséggel ezt az – általa félreértelmezett – modellt léptették érvénybe. "De ha megállapodunk, azt gondolom, hogy Kim Dzsongun nagyon, nagy boldog lesz" – tette hozzá az amerikai elnök.

"Ő vezetné az országát. Az országa nagyon gazdag lenne. Mi sok mindent tehetünk, és ő is... sok mindent tehet, és azt gondolom, hogy végül jó kapcsolatunk lesz, feltételezve, hogy találkozunk és feltételezve, hogy valami végeredménye lesz ennek. és olyan védelmet kap, amely nagyon erős lesz" – tette hozzá.

Bár az elmúlt hetekben jelentős javulást állt be Észak-Korea és az Egyesült Államok, illetve Dél-Korea között, a javulás esélye csökkentek az elmúlt napokban. Mint azt nemrég megírtuk, Phenjan azzal fenyegetőzött, hogy lemondja Donald Trump és Kim Dzsongun júniusi Szingapúri csúcstalálkozóját, mert jelenleg is zajlik az amerikai-dél-koreai hadgyakorlat. Trump erre azt válaszolta, hogy semmilyen értesítést nem kaptak erről, nem láttak semmit, nem hallottak semmit. "Majd meglátjuk, mi történik" – mondta.

Kapcsolódók

Kimaradt?