Beiktatták hivatalába Katalónia új elnökét

Beiktatták hivatalába Quim Torrát, Katalónia új elnökét csütörtökön Barcelonában.

A katalán parlament függetlenségpárti többsége által hétfőn megválasztott új vezető a szokásoktól eltérő módon szűk körben, a katalán kormányzati palota egyik kisebb termében, egy alig öt perces eseményen tette le hivatali esküjét, amelyben azt ígérte, elnöki feladatát "Katalónia népének akaratához" hűen látja el.

Az új katalán elnök eredetileg ügyvéd, könyvkiadó és író. A tavaly december 21-i katalán parlamenti választásokon szerzett képviselői parlamenti mandátumot, korábban az Ómnium Cultural politikai és kulturális civil mozgalom elnöke is volt.

Megválasztása előtt elmondott programbeszédében kinyilvánította, hogy Carles Puigdemont leváltott vezetőt tartja Katalónia legitim elnökének, és fáradhatatlan munkát ígért az önálló katalán köztársaság létrehozásáért.

Elmaradt az elnöki medál ünnepélyes átadása, amelyet hagyományosan a leköszönő elnök akaszt az új vezető nyakába, ezzel jelképezve a tisztség átnyújtását.

A hagyományoktól eltérően nem képviseltette magát a beiktatáson a spanyol kormány sem arra hivatkozva, hogy "degradálja az elnöki intézmény méltóságát" az esemény választott formája.

Quim Torra Katalónia 131. elnöke, akit 202 nappal azután iktattak be hivatalába, hogy elődjét leváltották.

Carles Puigdemont jelenleg Berlinben várja kiadatási eljárásának végét, mivel Spanyolországban eljárás indult ellene a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt. Az új elnök Carles Puigdemont közeli barátja, akinél jóval radikálisabb elszakadáspártinak tartják. Egyes ellenzéki vélemények szerint valójában a volt elnök bábja lesz.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?