Ezrek tiltakoztak Argentínában az IMF ellen

Több ezren vonultak ki Buenos Aires utcáira, hogy felemeljék szavukat a Nemzetközi Valutaalap és az ország vezetése ellen.

"Nem a szabályozásokra, elég az ország kiürítéséből", "Macri = IMF" és hasonló feliratokkal vnultak végig argentínok a fővárosban, tiltakozva Mauricio Macri elnök legutóbbi lépése ellen, amely során jelentős kölcsönt vett fel a Nemzetközi Valutaalaptól.

Sokan közülük élelmiszereket vittek magukkal, hogy szétosszák azokat szegényebb társaik között – jelezve, hogy sok átlag argentín kifogyott a pénzből és ételből.

Daniel Menendez, a Barrios De Pie (kb. Felkelő Városnegyedek) szociális jogokért kiálló szervezet elnöke a Reutersnek azt mondta, arra akarnak rámutatni, hogyan érintik az embereket azok a döntések, amelyeket a kormány hoz. "Miközben ma egyes szektoroknak több milliárd dolláros profitot garantáltak, vannak családok, akiknek nincs mit enniük, ez a valóság" – fogalmazott.

Az átlagos családok látták az intézkedések kárát

Az argentín gazdaság lejtmenetben van, mióta az ország pénzneme, a peso értéke csökkent áprilisban. Átlagos argentín családokat hátrányosan érintenek azok az intézkedéseket, amelyeket a két éve beiktatott elnök bevezetett: jelentősen csökkentek az energiahasználatra, közszállításra és gázra vonatkozó állami támogatások, emellett több mint ezer állami munkahely szűnt meg. Megpróbálták ugyanakkor tönkretenni a szakszervezeteket, illetve csökkentették a bányászati és agráripari ágazatokban az adókat.

Mindennek az volt a célja, hogy csökkenjen az IMF által megkövetelt államháztartási hiány és kézben tarthassák az inflációt. Ez volt a köevtelmény ahhoz, hogy a valutaalap 30 milliárd dolláros kölcsönt adjon a dél-amerikai országnak.

Egy hét alatt a keddi tüntetés a második volt az IMF és a kormány ellen.

Címlapi illusztrációnk forrása: sott.net

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?