Az MKP is csatlakozik az európai polgári kezdeményezéshez

A Magyar Közösség Pártja is csatlakozik az RMDSZ által útjára indított európai polgári kezdeményezéshez. Ebben állapodott meg csütörtökön Dunaszerdahelyen Kelemen Hunor szövetségi elnök és Berényi József, az MKP elnöke – tájékoztatott az RMDSZ sajtóirodája.

Mint az ismert, Kelemen Hunor január 14-én Dél-Tirolban együttműködési megállapodást írt alá a kisebbségi európai polgári kezdeményezés elindításáról Richard Theinerrel, a Dél-tiroli Néppárt (SVP) elnökével és Hans Heinrich Hansennel, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnökével. Az alapítók megállapodtak abban, hogy keretszabályozási csomagot készítenek elő az európai nemzetiségek védelméért (angol rövidítése: Minority SafePack), amelyet csatolnak a kisebbségi állampolgári kezdeményezés szövegéhez.berenyi

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik partnerként a MKP, mert – ahogyan a felek fogalmaztak – ez a kezdeményezés az elmúlt ötven esztendő legfontosabb kisebbségi törekvése Európában. Kelemen Hunor elmondta, a keretszabályozási csomag olyan lehetőséget jelent, amely ráirányítja az európai uniós intézmények és a többségi társadalmak figyelmét a kisebbségi kérdésre. „A csomag a következő egy-két évtizedre meghatározóan tartalmazza majd az európai kisebbségvédelem alaptételeit” – jelentette ki.

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor köszönetet mondott a Magyar Közösség Pártja által kifejezett szolidaritásért a székely zászló ügyében. Március 1-én, a dunaszerdahelyi városházára polgármester, a civil szervezetek és az MKP elnöke közösen tűzték ki a székely zászlót, ezzel is hangsúlyozva a szolidaritás kifejezésének fontosságát.

Berényi József akkor hangsúlyozta: fontos, hogy szolidaritást vállaljanak a többi határon túl élő magyar közösséggel. „Nekünk is jól esett, amikor például a nyelvtörvény ügyében Erdélyben is aláírásokat gyűjtöttek, anélkül, hogy erre kértük volna őket. Jól esett még akkor is, ha jogi értelemben nem volt jelentősége” – fogalmazott.

Kimaradt?