Iráni atomszerződés: az EU célja a megállapodás fenntartása

Az Európai Unió eltökélt szándéka, hogy megőrizze az Iránnal nukleáris fejlesztési programja korlátozásáról kötött megállapodást, amely alapvető fontosságú a globális biztonság és a régió biztonsága szempontjából - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Brüsszelben, ahol Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, valamint Irán külügyminiszterével kezdett tárgyalásokat. 

A főképviselő hangsúlyozta: hiba lenne egy olyan egyezmény megszüntetése, amely működik és a nemzetközi vizsgálatok szerint is beváltja a hozzá fűzött reményeket.Hangsúlyozta:  a találkozón az Európai Unió és partnerei azt szeretnék megvitatni,  miként  enyhíthetők az Irán elleni szankciók úgy, hogy Teherán továbbra is maradéktalanul tartsa magát kötelezettségvállalásaihoz, miközben az európai befektetéseket és az iráni nép érdekeit szolgáló gazdasági előnyöket is megvédik.

Heiko Maas német külügyminiszter érkezésekor kiemelte, Iránnal közös megoldást kell találni a megváltozott helyzetre annak hangsúlyozása mellett, hogy a megállapodást aláíró minden partner tartsa magát az abban foglaltakhoz. A következő hetek feladatai közé tartozik annak kidolgozása, hogyan lehet a megállapodásnak jövőt biztosítani az Egyesült Államok részvétele nélkül, az egyezmény felmondása ugyanis alapvető biztonsági kockázattal jár a közel-keleti térség mellett Európára nézve is - tette hozzá.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter érkezésekor elmondta, meg fogják vizsgálni a megállapodás jövőjének lehetőségét. Aláhúzta, a feladat nem csak az egyezmény fenntartása, hanem a benne foglalt garanciák betartatásának biztosítása a gazdasági érdekek védelmezése mellett.

Boris Johnson brit külügyminiszter az ülést megelőzően kijelentette, az iráni külügyminiszterrel való találkozás esély annak megvitatására, hogyan lehet rábírni Teheránt, hogy továbbra is tartsa magát a megállapodásban foglalt kötelezettségeihez. A megbeszélés továbbá lehetőséget biztosít arra is, hogy az Egyesült Királyság és európai partnerei ki tudják fejezni aggodalmukat Irán a Közel-Kelet békéjét veszélyeztető viselkedése miatt.

Johnson aláhúzta, kulcsfontosságú annak hangsúlyozása, hogy London és európai szövetségesei tartják magukat az iráni nukleáris fejlesztési program korlátozásáról kötött többhatalmi megállapodáshoz, és ennek jegyében továbbra is biztosítani akarják a kereskedelem és a gazdasági kapcsolatok fenntartását Iránnal.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter érkezésekor aláhúzta, a megállapodás nagyon pontosan rendelkezik a gazdasági garanciákról, amelyeket az európai hatalmaknak továbbra is maradéktalanul biztosítaniuk kell Irán számára. Meg kell vizsgálni, hogy a 2015-ös egyezményben rögzítettekhez képest a bent maradó tagállamok az elkövetkező hetekben konkrétumokra tudják-e váltani ígéreteiket és Irán részesül-e a neki járó gazdasági előnyökben.

Irán 2015-ben egyezett meg uniós közvetítéssel az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal, Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért cserébe. Donald Trump már a választási kampánya idején is többször kikelt ellene, és május elején bejelentette országa kilépését a szerződésből, mondván, az nem tudja meggátolni, hogy Teherán atomfegyvereket fejlesszen. Egyúttal az Irán elleni amerikai szankciók visszaállításáról is rendeletet írt alá.

Kapcsolódók

Kimaradt?