Elköltözik Budapestről Soros György alapítványa

Az egyre nyomasztóbb magyar politikai és jogi környezet miatt a Nyílt Társadalom Alapítványok áthelyezik nemzetközi tevékenységüket és a munkatársakat átköltöztetik a német fővárosba, Berlinbe – olvasható az alapítvány közleményében.

"Hasonlóan más nemzetközi szervezetekhez, a Nyílt Társadalom Alapítványok továbbra is támogatni fogják a civil szervezeteket Magyarországon az olyan fontos területeken, mint a művészet és a kultúra, a sajtószabadság és az átláthatóság, valamint az oktatás és egészségügyi ellátás biztosítása minden magyar állampolgár számára" – írják.

"A magyar kormány a munkánkat becsmérli és hamis színben tünteti fel, korlátozza a civil társadalmat politikai előnyszerzés céljából, olyan taktikát alkalmazva, amelyre még nem volt példa az Európai Unió történetében" – nyilatkozta Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke. "Az úgynevezett Stop Soros jogszabálycsomag a legújabb ilyen próbálkozás. Nem tudjuk tovább garantálni a munkánk és a munkatársaink biztonságát Magyarországon, és nem tudunk védelmet nyújtani az önkényes kormányzati beavatkozással szemben."

Az alapítvány közleményében az áll: a törvény a nemzetbiztonságra hivatkozva, kormányzati engedély hiányában megtiltaná minden szervezetnek, hogy a menedékkérőknek és menekülteknek tanácsot adjon vagy képviselje őket. "A kormány egyértelművé tette, hogy az új jogszabályok célja a legjelentősebb magyar emberi jogi szervezetek és támogatóik, mint például a Nyílt Társadalom Alapítványok, ellehetetlenítése. A Nyílt Társadalom Alapítványok minden jogi lehetőséget meg fognak ragadni, hogy megvédjék a törvény kereszttüzében álló alapvető jogokat."

Mint írják, az alapítványok irodájának elköltöztetése Budapestről fájdalmasan érinti azt a több mint 100 itt dolgozó munkatársukat, akiknek többsége nemzetközi adományozással foglalkozik. "Ezen munkatársaink körülbelül 60 százaléka magyar állampolgár, és sokan közülük több mint egy évtizede dolgoznak a Nyílt Társadalom Alapítványok kötelékében."

"A Nyílt Társadalom Alapítványok története hosszú évekre nyúlik vissza Magyarországon, abban az országban, ahol Soros György született és ahol először kezdett jótékonykodásba Európában. Első alapítványát 1984-ben hozta létre Magyarországon a gondolat-és szólásszabadság előmozdítása érdekében a kommunista hatalom utolsó éveiben, majd pedig a demokratikus átmenetet támogatására. Tevékenysége első évtizedében a Nyílt Társadalom Alapítványok iskolatej programot támogattak, orvosi berendezéseket adományoztak kórházaknak és segítséget nyújtottak a legszegényebb és a legelesettebb embereknek. 2010-ben Soros György közel egy millió euróval támogatta a vörösiszap katasztrófa károsultjait" – olvasható a szövegben.

Kapcsolódók

Kimaradt?