FRISSÍTVE - Románia megtorpedózott egy uniós nyilatkozatot Jeruzsálem-ügyben

Az Európai Unió tagállamai francia kezdeményezésre közös nyilatkozatban tervezték elszigetelni Donald Trump amerikai elnököt azért, mert az USA hétfőn felavatja az új, Jeruzsálembe költöztetett izraeli nagykövetségét, de Románia, Csehország és Magyarország segítettek Izraelnek megakadályozni a nyilatkozat elfogadását. FRISSÍTÉS: Romániában belpolitikai válság robbant ki az ügy miatt.

Diplomáciai források szerint a tagállamok közt köröztetett szövegvázlatnak 3 kiemelt pontja volt: 

  • Jeruzsálemnek mindkét ország fővárosának kell lennie, Izraelének és a leendő Palesztináénak is.
  • Jeruzsálem végleges státuszáról az érintettek tárgyalásai útján kell megállapodni.
  • Az EU tagállamai nem követik az amerikai példát, nem költöztetik Jeruzsálembe a nagykövetségeiket.

A közös közleményt Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője tette volna közzé, ha pénteken nem derül ki, hogy Magyarország, Csehország és Románia nem hajlandók támogatni azt, és segítettek Izraelnek megadályozni a nyilatkozat elfogadását.

A román külügyminisztérium szombati közleményében ezt azzal indokolta, hogy egyoldalú az Európai Külügyi Szolgálat szövege az izraeli diplomáciai képviseletek Jeruzsálembe való költöztetéséről, mert egyetlen elemre fekteti a hangsúlyt, mégpedig az izraeli külügyi képviseletek Jeruzsálembe költöztetésére. "Megjegyezzük, hogy más európai uniós tagországok, Magyarország és Csehország is hasonló módon foglaltak állást" - tájékoztatott a külügyminisztérium. 

Mint korábban írtuk, Liviu Dragnea PSD-pártelnök és Viorica Dăncilă kormányfő nemrég Izraelbe látogatott, ahol ígéretet tett arra nézve, hogy Románia is áthelyezi nagykövetségét Jeruzsálembe. Hasonló lépésre készül Csehország is. A Palesztin Hatóság külügyminisztere elítélte Románia, Magyarország és Csehország álláspontját és arra figyelmeztett, hogy ennek „súlyos következménye lesz”.

FRISSÍTÉS: Klaus Johannis államfő szombaton Balázsfalván tért ki a témára. Leszögezte, a kormány nem egyeztetett vele az EU-s nyilatkozat megtorpedózásával kapcsolatban. Hozzátette: a PSD amatőr külpolitikája miatt az EU-n kívül kerülhet Románia. Az államfő közölte: bekéreti Teodor Meleşcanu külügyminisztert, hogy magyarázatot adjon Románia képviselőinek álláspontjáról, mert beleegyezése nélkül a nagykövetség nem költöztető Tel-Avivból Jeruzsálembe. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?