Stop Soros törvénycsomag: 28 országból tiltakoznak egyetemi professzorok

A várhatóan már májusban elfogadásra kerülő magyarországi Stop Soros  törvénycsomag ellen tiltakozik 28 ország egyetemi professzora és kutatója.

Mint nyílt levelükben írják, a törvénycsomag "rendkívül káros hatással lesz nem csak a magyar civil társadalomra, hanem azokra a kiszolgáltatott ügyfeleikre is, akik nem számíthatnak senki más támogatására. Félelmeik szerint a jogszabály lehetővé fogja tenni, hogy a kormány egy gyors és önkényes eljárás keretében egyszerűen betiltsa a menekülteket és bevándorlókat segítő szervezetek tevékenységét.

"Olyan tevékenységek válhatnak illegálissá mint a menedékkérőknek nyújtott jogi tanácsadás, jelentések írása az ENSZ-nek vagy az Európai Uniónak, egyetemi menedékjogi előadások tartása vagy önkéntesek toborzása" – részletezik.

Arra figyelmeztetnek, hogy "a demokrácia és a jogállamiság ugyanúgy nem képzelhető el erős és független civil szervezetek nélkül, ahogy erős és független egyetemek nélkül sem létezhet. A Magyar Helsinki Bizottsághoz hasonló civil szervezeteket érő fenyegetések magát a demokráciát is fenyegetik".

A levelet aláíró professzorok és kutatók arra kérik kormányaikat, hogy fejezzék ki "határozott nemtetszésüket", és az egyetemeket, hogy nyilvánítsák ki szolidaritásukat a Magyar Helsinki Bizottsággal és "a teljes fenyegetett magyar civil szektorral". Az EU-tól azt várják, hogy lépjen fel "e kirívó emberi jogi jogsértés megakadályozása érdekében a saját területén".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?