Figyel a világ: ma dönt Trump az Irán-egyezményről

Donald Trump amerikai elnök a vártnál korábban, kedden dönt az Iránnal kötött megállapodásról. Teherán részese maradhat a szerződésnek ennek ellenére is.

Először utalt az iráni elnök arra, hogy Teherán akkor is részese maradhat az atomprogramjáról szóló szerződésnek, ha az USA felmondja a megállapodást. "Ha az átfogó közös cselekvési tervvel kapcsolatos várakozásaink az Egyesült Államok nélkül is teljesülnek, annál jobb" – mondta Haszan Róháni. "Ha nem így lesz, mi is meghozzuk a magunk döntését."

A szerződésben részt vevő többi fél vagy "biztosítja, amit az atomszerződés keretében akarunk, vagy nem ez történik, és a magunk útját fogjuk követni" – mondta Róháni. Teherán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország, valamint az EU megállapodása szerint Irán csökkenti az urándúsítás fokát a nemzetközi szankciók fokozatos feloldásáért cserébe.

Róháni szerint Washington "úgy megbánja, mint még soha", ha az USA kilép a szerződésből. "Minden forgatókönyvre gondoltunk, és meghoztuk a szükséges intézkedéseket. Ennek az ügynek az Egyesült Államok lesz a fő vesztese" – mondta az elnök.

Csütörtökön Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének tanácsadója figyelmeztetett, hogy Irán kilép a szerződésből, ha Washington felmondja a megállapodást.

Győzködik az elnököt

Nagy-Britannia, Németország és Franciaország hangsúlyozta a szerződés előnyeit, utolsó kíséretet téve, hogy meggyőzzék az amerikai elnököt a néhány nap múlva lejáró határidő előtt. Trump bírálja a Barack Obama elnöksége alatt megkötött szerződést. Korábban azt mondta, május 12-ig adott határidőt az európaiaknak, hogy javítsák ki a "szörnyű hibákat", különben Washington felmondja a megállapodást.

Hétfőn azonban azt írta a Twitteren, hogy már kedden nyilvánosságra hozza döntését. Az elnök egyetlen félmondattal sem érzékeltette, hogy milyen döntés várható. Eddigi állásfoglalásai alapján azonban elképzelhető, hogy felmondja a többhatalmi egyezményt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?