FRISSÍTÉS – Tüntetők lepték el a Kossuth teret

Hétfő estétől tiltakoztak többen is a Kossuth téren az új magyar kormány megalakulása miatt. Hétfő reggelre kiürítette a rendőrség a teret, de délutánra nagytüntetés várható. FRISSÍTÉS: Tüntetők lepték el a Kossuth teret.

A Kossuth téren reggel fél hétkor még nem állították fel a tervezett rendőrségi kordonokat, az ott tartozkodó tüntetőket viszont ekkor kezdték el eltávolítani a térről. A tüntetőket azt megelőzően a rendőrség tájékoztatta arról, hogy megkezdik a tér kiürítését. Majd egyenként szólították fel őket a távozásra – írja a hvg.hu.

A teret körbekordonozzák a tervek szerint, bár ez végül elmaradhat. A Jobbik korábban közölte: arra készül, hogy lebontja a kordonokat. Legutóbb 11 évvel ezelőtt történt hasonló, akkor Orbán Viktor és fideszes képviselőtársai jártak el hasonlóképpen, 2007. február 2-án.

A Civil Ellenzéki Kerekasztal tüntetése helyi idő szerint 10 órakor kezdődik, 18 órakor pedig a Mi vagyunk a többség nagytüntetése várható – írja a 24.hu.

FRISSÍTÉS1: Nagyjából 2 ezer ember tüntet a Kossuth téren a Parlament alakuló ülésével egy időben. A tünetőket egészen közel engedték a parlamenti kapuhoz, zúg a "mocskos Fidesz", az "Orbán geci", illetve a "gyertek ki" – írja a hvg.hu. A Jobbik pedig lemondott a kordonbontásról, mert végül nem kerítették körbe a Kossuth teret.

FRISSÍTÉS2: Április 8-án, a választási eredmények megismerése előtt - látva a magas részvételt - a most ellenzéki szerepre készülő pártok vezetői is ekként nyilatkoztak. Szinte kivétel nélkül azt mondták, hogy a magas részvétel erős legitimitást ad a következő Országgyűlésnek és kormánynak - hívta fel a figyelmet az államfő – írja az atv.hu.

Azt is hangsúlyozta, hogy a választók döntését mindenkinek tiszteletben kell tartania, ez a demokrácia alapszabálya. A köztársasági elnök szót emelt a kamupártok ellen, és elnézést kért azoktól, akik hosszú órákat álltak sorban az átjelentkezések miatt, egyúttal köszöntet mondott nekik, hogy méltósággal kivárták a sorukat, hogy leadhassák a voksukat. A köztársasági elnök szerint érdemes foglalkozni a választási időszak tanulságaival, ezért azt javasolja a parlament illetékes bizottságának, hogy a Nemzeti Választási Bizottsággal (NVB) együtt tekintse át a választási eljárás tapasztalatait, és ha indokolt, tegyen javaslatot az Országgyűlésnek a választási eljárási törvény módosítására.

FRISSÍTÉS3: A képviselők letették esküjüket, ezzel megalakult az új parlament és a 2014-ben megalakult kormány megbízatása megszűnt. A képviselők a történelmi zászlók előtt tettek esküt. Az ellenzéki képviselők közül néhányan néhány szóval kiegészítették az eskü szövegét, Hadházy Ákos, az LMP lemondott társelnöke még nem tett esküt. A mandátumvizsgálaton mindenki megbízólevelét szabályszerűnek találták, és a parlament igazolta a képviselők és a nemzetiségi szószólók mandátumát – írja az MTI.

Címlapi illusztrációnk forrása: 24.hu

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?