Tüntetők hatoltak be a Fidesz központi székházába

Néhány tucat tüntető hatolt be a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházának udvarára csütörtök délelőtt. A civil demonstrálók, akik a bejáratot védő vaskapun másztak át, akciójukat indokolva azt mondták, az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakoznak. Az épületbe nem jutottak be. Az MTI tudósítójával a helyszínen lévők azt közölték, mindannyian civilek, szervezőjük nincs, spontán megmozdulásként gyűltek egybe.

A demonstrálók leültek az épület udvarán, ahol kifeszítettek egy "Az alkotmány nem játék" feliratú transzparenst. Többen papírlapokat akasztottak a nyakukba, amelyeken többek között "tisztességes kampányt, szabad választást", "hajléktalannak lenni nem bűn", "független igazságszolgáltatást", "állami önkénytől mentes egyházakat", valamint "szabad egyetemen szabad tanulást" feliratok olvashatóak. fidesz

Néhány perccel akciójuk kezdete után fél tucat rendőrautó is a helyszínre érkezett. Az időközben kinyitott kapun rendőrök mentek be az udvarra, akik az egyik résztvevővel beszéltek a demonstráció céljáról. Egy rendőrautó a Lendvay utca sarkán összeütközött egy másik járművel. A rendőrség azt kérte a résztvevőktől, hogy ne menjenek be az épületbe, mert azzal szabálysértést követnek el.

Az udvaron, az épület bejáratánál kisebb dulakodás alakult ki. Egy embert a rendőrök ölben vittek ki, mert a férfi megpróbált behatolni a székházba. A rendőrök azt mondták, hogy a fiatalember ellenszegült a rendőri intézkedésnek, ezért őt megbilincselték és elszállították a helyszínről. Az egyik résztvevő újságírónak azt mondta, hogy azért szervezték a hangsúlyozottan békés demonstrációjukat, mert tiltakozni akarnak az alaptörvény negyedik módosítása ellen. Véleménye szerint annak elfogadásával minden magyar ember jogait korlátozni fogják. Kijelentette, addig akarnak a székháznál maradni, amíg "a gyalázatos módosítást" vissza nem vonják.

A magukat a "Fidesz-székházat elfoglalóknak" nevezők csütörtök délelőtt közleményt juttattak el az MTI-hez, amelyben azt írták, mintegy száz, a negyedik alaptörvény-módosítás ellen tiltakozó állampolgár "elfoglalta a Fidesz-székházat és békés ülősztrájkba kezdett". Szerintük a Fidesz-KDNP elnyomó rendszert épít, ma Magyarországon az alkotmányosság, a jogállamiság és a társadalmi szolidaritás legalapvetőbb követelményei sem érvényesülnek. fidesz2

A kormánnyal szembeni ellenállásuk szerintük lelkiismereti kérdés, ezért élnek a polgári engedetlenség eszközével. Kezdeményezésük erőszakmentes, pártoktól független, és minden demokratikus érzelmű honfitársuk szolidaritására számítanak - közölték.

Tudatták: tiltakoznak a Magyar Köztársaság alkotmányos rendszerének "szétverése" és az ellen, hogy a Fidesz-KDNP képviselői az Alkotmánybíróság által már alkotmányellenesnek ítélt rendelkezéseket írnak az alaptörvénybe. Tiltakoznak az egyetemek gazdasági autonómiájának felszámolása, és a hallgatók "röghöz kötése", a hajléktalan emberek "hatósági üldözése", a "gyermektelen, az élettársként élő és az azonos nemű párok család fogalmából való kirekesztése" ellen.

Tiltakoznak továbbá a szólásszabadság, a szabad választások és a független igazságszolgáltatás "korlátozása", az egyházak közötti diszkrimináció, valamint az Alkotmánybíróság jogköreinek szűkítése és 22 év alkotmánybírósági döntéseinek érvénytelenítése ellen. Kiállnak amellett is, hogy az új alkotmányt széleskörű társadalmi részvétellel alkossák meg, és népszavazással erősítsék meg - olvasható közleményükben.

Kimaradt?