Szkripal-ügy: a gyilkossághoz gyártották az idegmérget

Nagyjából 50 és 100 gramm közötti - a kutatási célokra alkalmazott mennyiségnél jóval több - folyékony halmazállapotú idegmérget használtak a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija elleni márciusi gyilkossági kísérletben - közölte a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) főigazgatója.

A The New York Times című amerikai napilap csütörtöki jelentése szerint Ahmet Üzümcü egy interjúban elmondta: ez a mennyiség sokkal nagyobb, mint amennyit egy laboratóriumban kutatási célokra használnának, vagyis szinte bizonyos, hogy ezt az anyagot kifejezetten azzal a céllal állították elő, hogy fegyverként használják. A főigazgató hozzátette, hogy a támadáshoz felhasznált pontos mennyiségről nincs tudomása.

A főigazgató kezdeményezni fogja, hogy a novicsok típusú idegmérgeket felvegyék azoknak a vegyi fegyvereknek a listájára, amelyeket az OPCW rendszeresen ellenőrizni szokott. Ha ez megtörténik, akkor a vegyifegyver-tilalmi egyezmény részes államainak - így Oroszországnak is - jeleznie kell, ha a kutatási célokra használt 5-10 grammos mennyiségnél nagyobb készletet halmozott fel vagy állított elő.

A novicsok lenne az első vegyi anyag, amelyet újonnan feltesznek erre a listára 1993, az egyezmény aláírása óta.

Szergej Szkripalt és lányát március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként az MI6 brit külső hírszerzés ügynöke volt, amiért hazájában börtönbüntetésre ítélték, de ügynökcsere keretében elengedték.

A brit szakértői vizsgálat megállapítása szerint a támadást a novicsok típusú mérgek közé tartozó, még a Szovjetunió által kifejlesztett idegméreg-hatóanyaggal követték el. London a merénylettel Oroszországot gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. Az orosz hatóságok szerint nyugati laboratóriumokban állíthatták elő a gyilkossági kísérlethez használt idegmérget.

Ahmet Üzümcü azt is elmondta, hogy a támadáshoz használt idegméreg a jelek szerint magas tisztaságú, nagyon tartós anyag volt, amely ellenállt az időjárási körülményeknek. Ezért tudták a szakértők még hosszú idő eltelte után is azonosítani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?