Négy tagállam ellenzi Románia schengeni csatlakozását

Németország, Hollandia és Finnország mellett Franciaország is megvétózná Románia schengeni csatlakozását – nyilatkozták brüsszeli diplomáciai források az Osterreich című bécsi napilapnak az uniós belügyminiszterek tanácskozása előtt néhány órával.

Az idézett források szerint az EU soros elnökségét betöltő Írország és Ausztria is lobbizott annak érdekében, hogy Bulgária és Románia legalább két lépcsőben csatlakozhasson a határmentes övezethez, ám próbálkozásuk az említett négy tagállam ellenállásába ütközött. Ezért ez a kérdés várhatóan a jövő heti EU-csúcson kerül majd terítékre.romania-schengen

A bécsi lap úgy tudja: Viviane Reding alapjogi biztos aggódik Románia és Magyarország igazságszolgáltatásának függetlensége miatt, ezért az uniós belügyminiszterek tanácskozásának második napján tervezetet terjeszt elő a tagállamok igazságügyi rendszerének időszakos felülvizsgálatáról.

Az AP hírügynökség az EU-elnök Írország küldöttségéből származó forrásokat idézve szerdán azt írta: a belügyminiszterek tanácskozásán nem születik döntés a két ország csatlakozásáról, a kérdést a várható vétók miatt nem is bocsátják szavazásra. E források szerint az EU következő soros elnökségére, Litvániára hárul majd a kérdés napirenden tartása.

Az uniós belügyminiszterek tanácskozásán Radu Stroe vezeti a román küldöttséget. A belügyminiszter az ülésen nem kér szavazást Románia csatlakozásáról.

Kimaradt?