Érdekcsoportok állnak a Tóásó-ügy mögött Soza szerint

Periratok eltűnéséről, hamis bizonyítékok kreálásáról, a bolíviai kormányzaton belüli érdekcsoportokról, a Tóásó Előd és további 38 személy ellen „terrorista összeesküvés" miatt indított per összekuszálódott szálairól beszél Marcelo Soza főügyész azon a hangfelvételen, amelyet La Pazban hozott nyilvánosságra egy bolíviai ellenzéki szenátor, és amely szerint a Rózsa Flores Eduardo és társai ellen végrehajtott akció során a kommandó egyik tagja vitt a helyszínre egy revolvert.

sozaCarmen Gonzales egy sajtóértekezleten mutatta be a hangfelvételt, amelyet – mint mondta – ismeretlen személyek küldtek el neki. Hozzáfűzte azonban: nem tudja, hogy mindaz, ami a felvételen hallható, igaz-e vagy sem. Az biztos – tette hozzá –, hogy ezt a hanganyagot nem lehet figyelmen kívül hagyni, és magának Evo Morales elnöknek is érdeke, hogy kivizsgáltassa, van-e igazság a felvételen hallható állításokban. A hangfelvétel, illetve annak írott kivonatai egyébként már fenn vannak a világhálón. 

A felvételen a vád képviselője, Marcelo Soza főügyész egy bizalmasának beszél a per részleteiről. Sok nevet említ, olyan személyekét, akik az államapparátusban dolgoznak vagy dolgoztak, és akik megpróbálták manipulálni az egész ügyet. Az ügyész arról is beszél, hogy bizonyos periratok eltűntek az irodájából, de ő nem léphetett vissza a perben való részvételétől, mert nagy botrány kerekedett volna, ha mindez kiderül.

Soza szerint a kormányon belül különféle érdekcsoportok működnek, és sokan igyekeznek elhallgatni Evo Morales elnök előtt a perrel kapcsolatos részleteket, különösen a zsarolási ügyeket. A zsarolók valóságos hálózatot alakítottak ki – mondja Soza –, az ügy több helyi gyanúsítottjából csaltak ki pénzeket, és mindennek az egyik szervezője – mint a felvételből kiderül – a jelenlegi alelnök testvére, Raúl García Linera lehetett. Soza szerint ez a tény az elnök pozícióját is veszélyezteti. A főügyész egyébként megvallja bizalmasának: a kormányzati minisztérium egyik tisztségviselője maga mondta, hogy ha a „terrorista összeesküvésről" szóló bírósági ügy összeomlik, „Evo is bukik".  

toaso2A vád képviselője azt is mondja a felvételen, hogy az ügy során maga a hatóság kreált bizonyítékokat. Így például említést tesz arról a revolverről, amelyet a 2009. április 16-án a Rózsa Flores Eduardo és társai ellen végrehajtott akció során vitt a helyszínre a kommandó egyik tagja. 

Azon a napon – hajnalban – a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a román mellett magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni, hiszen 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban, és le kellett volna zárni ügyüket. Ezzel szemben ebben az ügyben most összesen 39 ember áll a bírák előtt, a per egyre húzódik.

Kimaradt?