Winkler: ne mélyítse a tagországok közti szakadékokat az új uniós költségvetés

Reméli, hogy az EB 2021-2027-es uniós költségvetési keretre vonatkozó javaslatai nem gyengítik az EU27 kohézióját és nem csökkentik a tagállamok szolidaritását – jelentette ki Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Véleménye szerint a Kohéziós Politika és a Közös Agrárpolitika költségvetésének visszavágása további szakadékokat eredményezhet az EU-n belül. Ugyanakkor az EP-képviselő kételyének adott hangot, hogy életképes lenne az a javaslat, amely szerint a költségvetés végrehajtását a jogállamisághoz kapcsolnák.

"Az Európai Bizottság 2021-2027-es uniós költségvetési keretre vonatkozó javaslatai között találunk olyanokat, amelyek jó hírt közölnek, de olyanokat is, amelyek aggasztóak. Az Európai Parlament plénumában bemutatott tervezet szerint új tételek lesznek az EU költségvetésében.  Az egyik a migrációhoz és a határvédelemhez kötődik, a másik a biztonság és védelem kérdéséhez. Ezek fontos kérdések Romániában, hiszen részt vesz az Állandó Strukturális Együttműködésben (PESCO) és számottevő külső EU-s határral rendelkezik. Jó hír a fiataloknak, hogy megduplázzák a fiataloknak szóló programokat és az Erasmus + finanszírozását. Ugyanakkor vannak aggasztó hírek is. Nagy Britannia, az egyik legnagyobb befizető, az EU-ból való kilépése jelentős költségvetés csökkenést eredményez. Ez a csökkenés a két legnagyobb költségvetési tételt érinti, a Kohéziós Politikát és a Közös Agrárpolitikát" – hívta fel szerdán a figyelmet Winkler Gyula írásbeli nyilatkozatában, a bizottsági javaslatok vitáján.

Az Európai Bizottság 7 százalékos csökkenést javasol a kohéziós alapok esetében, 5 százalékot a Közös Agrárpolitika esetében, a direkt kifizetésekre szánt keret 4 százalékkal lenne kisebb. Az EP-képviselő szerint ezeket a javaslatokat nagy körültekintéssel kell elemezni, felmérni, hogy milyen következményekkel jár Romániában. Mint fogalmazott, ezek a csökkentések minden kelet- és közép-európai tagállamot érintenek, éppen ezért szükség van arra, hogy ezek az országok intenzívebb párbeszédet folytassanak a 2021-2027-es időszakra vonatkozó többéves költségvetési keretről.

"Az RMDSZ részt kíván venni a 2021-2027 uniós költségvetési keret vonzatainak megvitatásában, gazdákkal, termelőkkel, megyei és helyi önkormányzati képviselőkkel egyeztetünk és megvitatjuk a tervezetet a parlamenti frakcióban is" – mondta el Winkler Gyula. 

Winkler kemény tárgyalásokra készül

"Kemény tárgyalások várhatóak úgy az EP politikai álláspontjának kialakítása során, mint a költségvetési jelentés kapcsán. Ugyanígy kemény tárgyalás lesz az Európai Unió Tanácsában is. A legfontosabb, hogy a végén olyan többéves költségvetési kerete legyen az uniónak, amely az EU27 kohézióját erősíti. Nagyobb szolidaritásra van szükség a Brexitet követően, nem engedhetjük meg, hogy a költségvetési viták még jobban elmélyítsék a tagállamok között már létező szakadékokat" – tette hozzá. Winkler Gyula üdvözölte az EB javaslatát, mely szerint emelik a tagállamok hozzájárulását az EU költségvetéséhez, még akkor is, ha a Bizottság azt javasolja, hogy a bruttó nemzeti termék (GNP) 1,1 százalékát fizessék be az eddigi 1 százalékos hozzájárulás helyett, ami jóval kisebb az Európai Parlament 1,3 százalékos javaslatához képest.

Az Európai Bizottság a 2021-2027-es uniós költségvetési keretre vonatkozó javaslatait szerdán a Brüsszelben ülésező plénum előtt Jean-Claude Juncker elnök és Günther Oettinger, a költségvetésért és emberi erőforrásokért felelős biztos mutatta be.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?