Korlátoznák Magyarország uniós forrásait?

Szerdán mutatják be azt a javaslatot, mellyel korlátoznák az uniós forrásokat olyan országok számára, mint Magyarország vagy Lengyelország, ahol "veszélyben van a bírói függetlenség" - adta hírül az EuroNews a Financial Times-ra hivatkozva. 

A lap szerint ezzel szemben a kötelezettségvállalások alól nem vonnák ki ezeket a tagállamokat, vagyis például továbbra is folyósítanuk kell a termelőknek nyújtott agrártámogatást, és a már folyamatban lévő beruházások finanszírozását sem állíthatják le. Úgy tudni, a javaslat az unió 2021-2027-es időszakának a költségvetését érinti.

Az MTI tájékoztatása szerint Orbán Viktor miniszterelnök Manfred Weber európai néppárti (EPP) frakcióvezető márciusi budapesti látogatását viszonozza szerdán Brüsszelben. A miniszterelnök sajtófőnöke úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz elnöke az új nemzeti kormány céljairól, a következő évek feladatairól tájékoztatja a Fidesz európai pártcsaládjának vezetőit, és aktuális uniós kérdésekről is tárgyalnak.

Manfred Weber a magyarországi parlamenti választási kampány idején járt Budapesten, ahol tárgyalt Orbán Viktorral, és a pártcsalád támogatásáról biztosította őt. Orbán Viktor a magyar gazdaság versenyképességének további erősítéséről, a teljes foglalkoztatottság megteremtéséről, a gyermekvállalás támogatásáról is tájékoztatja majd európai szövetségeseit. A megbeszélésen szóba kerülnek az Európa előtt álló legfontosabb kihívások, így az EU kereskedelempolitikája, migrációs- és menekültpolitikája, valamint az Unió 2020 utáni költségvetése is - áll a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének tájékoztatásában.

Az EuroNews szerint a belgiumi német ajkú közösség Keresztényszociális Pártjának (CSP) elnöke, Pascal Arimont korábban jelezte, hogy a Fidesz kizárását fogja kezdeményezni az Európai Néppártból.

Kapcsolódók

Kimaradt?