Federica Mogherini: az EU-tagállamok külképviseletei nem költöznek Jeruzsálembe

Csupáncsak szóbeszéd az, hogy az Európai Unió tagállamai izraeli nagykövetségeiket elköltöztetnék Tel Avivból. Jeruzsálem két nemzet közös fővárosa, ezt támogatja az Európai Unió, amelynek egyetlen tagállama sem fog a közös álláspont ellenében cselekedni – szögezte le Federica Mogherini. 

A Mediafax beszámolója szerint az európai külügyi biztos ezt az Iszlám Együttműködés Szervezetével való brüsszeli találkozóján jelentette ki a múlt héten. Az EU-nak ebben a kérdésben ugyan nincs vétójoga tagállamai fölött, ennek ellenére az európai közösség egyetlen országa sem fog a konszenzussal ellentétesen fellépni – közölte Mogherini, akinek szavait Abdul Rahim Farra, az Európai Unió palesztin nagykövete is idézte közleményében.

A The Jerusalem Post arról is beszámol: Mogherini Mahmúd Abbász palesztin elnökkel való telefonbeszélgetésében „biztosította” az arab vezetőt arról, hogy az Európai Unió gondoskodni fog arról, hogy egy majdani kétállami megoldás keretében Jeruzsálemet megossza egymással a palesztin és a zsidó nemzet. Az izraeli lap szerint Mogherini a Fehér Ház közel-keleti békével megbízott képviselőivel való korábbi találkozóján kifejtette: Donald Trump elnöknek az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe való költöztetéséről szóló döntése „kockázatos”, hiszen a szélsőséges mozgalmakat megerősíti, a mérsékelt erőket pedig meggyengíti a térségben.

A múlt héten beszámoltunk arról, hogy az Egyesült Államok és Guatemala után Románia és Csehország is kifejezte szándékát, hogy izraeli külképviseletét Tel Avivból Jeruzsálembe költöztesse. Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök „kivételes bánásmódot” ígért annak a tíz államnak, amely ezt a lépést elsőként megteszi. Romániában éles vitát váltott ki ez a kérdés Klaus Johannis államelnök és kormány között. 

A címlapfotó forrása: The Jerusalem Post

Kapcsolódók

Kimaradt?