Washington katonai csapást mért szíriai célpontokra, Moszkva ideges (percről percre)

Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint pénteken este 9 órakor bejelentette, hogy elrendelte a légicsapások megindítását Szíria ellen. Az orosz külügyminisztérium szerint a támadás veszélyezteti a békés rendezést.

21:51

NATO: nem maradhat büntetlenül a vegyi fegyverek használata

Nem maradhat büntetlenül és semmilyen körülmények között sem fogadható el a vegyi fegyverek használata Szíriában, amely közvetlen veszélyt jelent nem csak a helyiekre, de a kollektív biztonságra is - jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Brüsszelben szombaton.

A főtitkár a NATO-nagykövetek rendkívüli tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, a katonai szövetség határozottan elítéli a szíriai kormány ismételt vegyifegyver-használatát, és a felelősök elszámoltatását szorgalmazza. A NATO teljes mértékben támogatja a szíriai rezsim vegyifegyver-tartalékainak teljes körű felszámolását célzó közös fellépést és minden olyan akciót, amely megakadályozza a civilek elleni támadást Szíriában - közölte. (MTI)

20:44

Orosz külügyminiszter: elfogadhatatlan és jogellenes volt a támadás

Elfogadhatatlannak és jogellenesnek nevezte az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek a Szíriával szembeni katonai fellépését Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szombati moszkvai tanácskozáson.

Valótlannak nevezte azt az amerikai állítást, amely szerint Damaszkusz akadályozta, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői eljussanak Dúmába, ahol a katonai csapást kiváltó április 7-i állítólagos vegyi támadás történt. Mint mondta, a misszió Bejrútból érkező tagjai a szíriai határon haladéktalanul megkapták a vízumot.Lavrov szerint az Egyesült Államok és Franciaország is elhárította az orosz kérést, hogy küldjenek ők is szakértőket Dúmába. Az orosz diplomácia vezetője kijelentette, hogy Emmanuel Macron francia elnök a Vlagyimir Putyinnal folytatott pénteki telefonbeszélgetése során, titoktartási kötelezettségére hivatkozva, nem kívánta megosztani orosz hivatali partnerével azokat a „megcáfolhatatlan tényeket”, amelyekkel a nyilvánosság előtt elhangzott állítása szerint Párizs bizonytani tudja, hogy Dúmában vegyi támadást követtek el.

Lavrov megígérte, hogy Oroszország fontos incidensek esetén nem fogja titokban tartani a nyugati országok előtt a rendelkezésére álló információkat. (MTI)

19:42

Pentagon: a szír vegyifegyver-kapacitás nagy része megsemmisült

Ezt szombati sajtótájékoztatóján közölte az amerikai védelmi minisztérium. Kenneth McKenzie, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának igazgatója hangsúlyozta: a csapásmérés sikeres volt, csaknem valamennyi célpontot elérte, és bár maradtak még vegyifegyver-kapacitások, a szíriai vegyifegyver-programot sikerült évekre visszavetni. McKenzie altábornagy közölte, a csapásmérés „célzott, átfogó és hatékony” volt, és a Pentagon tudomása szerint a csapásmérésnek nem voltak áldozatai. (MTI)

15:28

Románia szolidaritását fejezte ki nyugati szövetségeseivel

A román vezetők pártállástól függetlenül egybehangzóan elfogadhatatlannak nevezték a vegyi fegyverek használatát, és szolidaritásukat fejezték ki az ország stratégiai szövetségeseivel szombaton, miután az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy Britannia a szíriai rezsim állásai ellen intézett légitámadást.

Klaus Johannis államfő, Liviu Dragnea házelnök, a PSD elnöke és a bukaresti külügyminisztérium is megszólalt az ügyben, hogy szolidaritásáról biztosítsa Románia nyugati szövetségeseit. A román vezetők nyilatkozataikban azt emelték ki, hogy semmi sem indokolhatja vegyi fegyverek bevetését, egy ilyen lépés sérti a nemzetközi jogot, ezért „határozottnak, ugyanakkor arányosnak” tartják az Egyesült Államok, Nagy Britannia és Franciaország válaszát a szíriai Dúma civil lakossága, köztük számos gyerek ellen elkövetett vegyi támadásra.

A külügyminisztérium közleményében egy független és elfogulatlan helyszíni vizsgálatot sürget Szíriában, amelynek alapján felelősségre vonják a vegyi támadás elkövetőit. (MTI)

14:01

Csehországban megoszlanak vélemények a katonai támadást illetően

A cseh külügy- és védelmi minisztérium helyeselte a Szíria elleni légitámadást, Miloš Zeman államfő szóvivője viszont bírálta a történteket.

A Nyugat támadása üzenet mindenkinek, aki a jövőben továbbra is használni akar vegyi fegyvereket Szíriában - állapította meg nyilatkozatában a cseh külügyminisztérium. „Az Európai Unióval és a többi szövetségessel együtt felszólítjuk a konfliktusban résztvevő összes felet, hogy járuljon hozzá a feszültség csökkentéséhez, újítsák fel a béketárgyalásokat a politikai megoldás érdekében” - olvasható a dokumentumban.

„Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország világosan kinyilvánította, hogy a vegyi fegyverek bevetését semmiképpen sem lehet megtűrni” - írta Karla Slechtová cseh védelmi miniszter a Twitteren megjelent bejegyzésében.

Miloš Zeman köztársasági elnök szóvivője szerint viszont a katonai megoldásnak az utolsónak kellene lennie a lehetséges megoldások sorában. „A katonai megoldás mindig a legutolsó” - állította Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a Twitteren megjelent bejegyzésében. Ovcácek egy későbbi bejegyzésében bírálta a cseh újságírókat és a civil szervezeteket, akik szerinte lelkesen támogatják a szíriai háború folytatását.

13:28

Theresa May: „sikeresnek tartjuk az akciót”

A brit miniszterelnök szerint még tart a brit királyi légierő (RAF) szíriai célpontokra mért hajnali légicsapásainak kiértékelése, a brit kormány azonban „bizalommal” kijelentheti, hogy a bevetés sikeres volt.

Theresa May a Downing Streeten tartott szombat délelőtti sajtótájékoztatóján kifejtette: London számára egyértelmű az is, hogy kit terhel a felelősség a szíriai Dúma városában egy hete elkövetett vegyifegyver-támadásért, amelyre válaszul a nyugati szövetségesek az összehangolt szombati katonai műveletet végrehajtották.

May közölte: minden értesülést nem fedhet fel, de azt elmondhatja, hogy a múlt heti támadás estéjén több egybehangzó beszámoló szerint a szíriai rezsim helikopterét látták Dúma városa felett, és helyi források szerint egy hordóbombával hajtották végre a vegyi támadást.

A brit miniszterelnök hangsúlyozta: a szíriai ellenzéki erőknek nincsenek helikopterei, és hordóbombákat sem használnak. (MTI)

13:22

A szíriai légvédelem 71 manőverező robotrepülőgépet semmisített meg

A szíriai légvédelem 71-et megsemmisített az arab ország ellen bevetett 103 manőverező robotrepülőgép közül - közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

A tárca korábban közölte, hogy az amerikai-brit-francia támadás elhárításában az orosz légvédelem szíriai eszközei nem vettek részt. A moszkvai minisztérium szerint a csapásnak sem katonai, sem polgári áldozatai nem voltak. (MTI)

13:19

Oroszország az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi

„Oroszország a leghatározottabban elítéli a támadást Szíria ellen, ahol orosz katonák segítik a törvényes kormányt a terrorizmus elleni harcban” - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton Moszkvában.

Az orosz vezető agresszióval és a szíriai humanitárius helyzet súlyosbításával vádolta meg a katonai csapást végrehajtó államokat.

Putyin úgy fogalmazott, hogy a katonai csapás indoklásakor az Egyesült Államok ürügyként használta fel a dúmai polgári lakosság ellen elkövetett vegyifegyver-támadást, amely szerinte megrendezett volt. (MTI)

12:44

A lengyel külügyi tárca óva int a helyzet további eszkalálódásától

Lengyelország óva int az olyan lépésektől, amelyek a szíriai helyzet további eszkalálódásához vezetnének - áll a lengyel külügyi tárca szombaton kiadott, a szíriai légicsapásokra vonatkozó közleményében.

Hangsúlyozza egyúttal, hogy az utóbbi fejleményeket (a szombatra virradóra végrehajtott légicsapásokat) a szíriai civil lakosság elleni vegyifegyver-támadásokkal összefüggésben értelmezik, „annak következményeként, hogy a tettesek eddig büntetlenek voltak”.

A nemzetközi közösségnek meg kell akadályoznia a vegyifegyver-támadások megismétlődését - hangsúlyozza a közlemény, megállapítva, hogy a megfelelő reakció hiánya biztatást jelent a nemzetközi jog által tiltott fegyver alkalmazására. (MTI)

12:30

A török külügyminisztérium szerint „helyénvaló válasz” volt a nyugati országok légicsapása

A szíriai kormányerők állítólagos dúmai vegyifegyver-támadására adott „helyénvaló válasznak” minősítette a török külügyminisztérium szombati közleményében az amerikai vezetésű koalíció által éjjel végrehajtott légicsapásokat.

A tárca hangsúlyozta, hogy Ankara megelégedettséggel fogadja a nyugati országok fellépését. Mint írták: erős a gyanú, hogy a múlt szombati dúmai támadás mögött a szíriai rezsim áll. A mostani beavatkozás „az egész emberiség lelkiismeretének a tolmácsa” - fogalmaztak.

A török külügyminisztérium leszögezte: nyilván tartják a szíriai vezetés emberiesség elleni és háborús bűntetteit. A dúmai támadáshoz hasonló esetek megismétlődésének elkerülése érdekében a nemzetközi közösség, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanácsát, nem hagyhatja büntetlenül ezeket az emberiesség elleni és háborús bűntetteket - nyomatékosította a török külügyi tárca.

Törökország a mérsékelt arab ellenzéket támogatja a nyolcadik éve tartó szíriai polgárháborúban. (MTI)

11:58

Megjelentek az első felvételek a bombázásról

A Twitteren megjelentek az első felvételek a szíriai célpontok elleni légicsapásokról: 

 

10:46

Ezek voltak a légicsapások célpontjai

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és a Franciaország által végrehajtott légicsapások Szíriában a rezsim "törvénytelen vegyifegyver-programjának fő kutató- és két előállító-központját célozták" - közölte szombaton a francia védelmi miniszter Párizsban.

"A vegyi fegyverek fejlesztési, kivitelezési és előállítási kapacitását támadtuk. A cél egyszerű: megakadályozni a rezsimet abban, hogy ismét vegyi fegyvereket vethessen be" - mondta Florence Parly az elnöki hivatalból közvetített nyilatkozatában.

"A célzott infrastruktúrák olyan anyagok fejlesztésére és előállítására szolgáltak, amelyeket szíriai férfiak, nők és gyerekek megölésére használnak, semmibe véve a civilizáció és a jog minden normáját" - tette hozzá. (MTI)

09:50

Orosz védelmi tárca: több mint száz rakétát vetettek be

Több mint száz manőverező repülőgépet és levegő-föld típusú rakétát vetettek be a Szíria elleni támadáshoz az Egyesült Államok és szövetségesei - közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

"A Szíriai Arab Köztársaság katonai és polgári objektumai ellen az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország légi és tengeri hordozóeszközei több mint 100 szárnyas rakétát és levegő-föld osztályú rakétát lőttek ki" - hangzott a tárca közleménye. A minisztérium szerint a szíriai légvédelem a céljuk felé haladó rakéták jelentős részét megsemmisítette. (MTI)

09:39

Moszkva: a támadás veszélyezteti a békés rendezést

Az Egyesült Államok és szövetségesei olyan pillanatban mértek csapást Szíriára, amikor az ország esélyt kapott a békés jövőre - közölte szombati Facebook-bejegyzésében Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. "E mögött azok állnak, akik erkölcsi vezető szerepre pályáznak e világon és a saját kizárólagosságukat hirdetik. Valóban kizárólagosnak kell lenni ahhoz, hogy valaki akkor vegye tűz alá az ország fővárosát, amikor Szíria esélyt kapott a békés jövendőre" - írta.

Dmitrij Szablin, az Állami Dumának a szíriai parlamenttel való kapcsolattartásért felelős koordinátora Damaszkuszban újságíróknak kijelentette: Egyesült Államok vezette koalíció azért mért csapást Szíriára, hogy megakadályozza a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) kelet-gútai vizsgálatát. A Rosszíja24 orosz hírtévé értesülése szerint orosz sérültje nincs a támadásnak. (MTI)

09:33

Az orosz nagykövet a légicsapások következményeire figyelmeztet

 Anatolij Antonov, Oroszország Egyesült Államokban akkreditált nagykövete közleményben figyelmeztetett a szíriai légicsapások következményeire.  A szombatra virradóra kiadott közleményben - amelyet a Facebook-oldalán jelentetett meg - a diplomata hangsúlyozta: "a legrosszabb aggodalmak váltak valóra.

Figyelmeztetéseink nem találtak meghallgatásra. Egy előre eltervezett forgatókönyvet hajtottak végre. Most ismét fenyegetnek bennünket. Figyelmeztettünk, hogy az ilyen akciók nem maradnak következmények nélkül".  Antonov nagykövet azonban nem említett konkrétumokat, nem körvonalazta az esetlegesen várható következményeket. (MTI)

09:31

London szerint sikeres volt az akció

A brit védelmi minisztérium szombat hajnali bejelentése szerint a királyi légierő (RAF) precíziós fegyverekkel sikeres bevetéseket hajtott végre egy olyan szíriai katonai létesítmény ellen, amelynek része volt a szíriai rezsim által saját népe ellen elkövetett vegyifegyver-támadásban.

A tárca londoni tájékoztatása szerint az Egyesült Államokkal és Franciaországgal közösen végrehajtott műveletben az RAF négy Tornado GR4 típusú repülőgépe vett részt, amelyek Storm Shadow rakétákat lőttek ki egy volt rakétatámaszpontra Homsz városától hozzávetőleg 24 kilométerre nyugatra.

A brit védelmi minisztérium szerint a katonai létesítményben a szíriai rezsim vegyifegyver-összetevőket tárolt, megsértve az ilyen fegyverekre vonatkozó konvencióból Szíriára háruló kötelezettségeket.

A tájékoztatás szerint nagyon gondos tudományos elemzéssel határozták meg, hogy hova a legjobb célozni a Storm Shadow rakétákat a felhalmozott vegyszerek megsemmisítése végett a környező térség elszennyeződésének minimális kockázatával. (MTI)

09:21

Megpróbálták elkerülni a civil áldozatokat

A szíriai légicsapások során megpróbálták elkerülni, hogy civilek is áldozatul essenek - mondta James Mattis amerikai védelmi miniszter a péntek éjjel tartott washingtoni sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is.

James Mattis közölte: az Egyesült Államok és szövetségesei sokkal erőteljesebb csapást hajtottak végre, mint tavaly. Ugyanakkor megerősítette: a csapásmérés egyszeri volt, és a szövetségesekkel koordinált akcióban hírszerzési információk alapján kifejezetten olyan célpontokat támadtak, ahol feltételezhetően szír vegyifegyver-készletek találhatók. (MTI)

09:17

Brit fegyveres erők részt vesznek a szíriai légicsapásokban

Theresa May brit miniszterelnök szombat hajnalban bejelentette, hogy engedélyezte a brit fegyveres erőknek "összehangolt és célzott támadások" végrehajtását Szíriában. May szerint korlátozott, a térségi feszültségeket nem eszkaláló akcióról van szó, amelynek célja a szíriai rezsim vegyifegyver-kapacitásának leépítése, és az, hogy elrettentse a szír vezetést ilyen fegyverek használatától.

A brit kormányfő megerősítette, hogy Nagy-Britannia amerikai és francia szövetségeseivel együtt vesz részt az akcióban. Theresa May tényként közölte nyilatkozatában, hogy a szíriai Dúma városában múlt szombaton vegyifegyver-támadás történt, és e támadás halálos áldozatainak száma elérhette a 75-öt, köztük gyerekek is vannak.

A szíriai rezsim a múltban is használt vegyi fegyvereket saját népe ellen "a legkegyetlenebb, legelborzasztóbb módon", és jelentős mennyiségű információ, köztük hírszerzési adatok utalnak arra, hogy a legutóbbi támadásért is a szíriai vezetést terheli a felelősség - mondta szombat hajnali nyilatkozatában Theresa May.

A brit kormányfő szerint ennek a magatartásnak véget kell vetni, nemcsak azért, hogy meg lehessen védeni az ártatlan szíriaiakat a vegyi fegyverek okozta rettenetes haláltól és sérülésektől, de azért is, mert nem lehet megengedni a vegyi fegyverek használatát akadályozó nemzetközi normák erózióját. (MTI)

09:12

Trump bejelentette, hogy bombázzák Szíriát

Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint pénteken este 9 órakor bejelentette, hogy elrendelte a légicsapások megindítását Szíria ellen. Az elnök a Fehér Házban a nemzethez címzett - és a nagy amerikai televíziós állomások által élőben közvetített - nyilatkozatában közölte: precíz, azaz célzott légicsapásokra adott utasítást, válaszul az április 7-én a kelet-gútai Dúma városában elkövetett vegyifegyver-támadásra.

A légicsapásokat az Egyesült Államok nem egyedül, hanem az Egyesült Királysággal és Franciaországgal egyeztetve és együttműködve hajtja végre szíriai feltételezett vegyifegyver-raktárak ellen. A légicsapás-sorozat - amely az eddigi legnagyobb katonai akció Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen - Trump elnök bejelentésekor már folyamatban volt. (MTI)

09:02

Washington: bizonyítékaik vannak Damaszkusz felelősségére

Az amerikai külügyminisztérium pénteki közlése szerint "nagyon megbízható" bizonyítékok állnak rendelkezésére, miszerint a Dúmában elkövetett vegyifegyver-támadást a szír kormány hajtotta végre.

Heather Nauert külügyi szóvivő ezt rövid washingtoni sajtótájékoztatóján jelentette be, hozzátéve: még mindig tart annak azonosítása, hogy milyen összetételű vegyi fegyvert vetett be a damaszkuszi vezetés.    

Nem sokkal Nauert tájékoztatója után Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője is megerősítette, hogy Washingtonnak vannak bizonyítékai Damaszkusz felelősségére. Huckabee Sanders azonban a szír kormányzat felelősségének hangsúlyozása mellett kitért Oroszországéra is. "Oroszország kudarcot vallott, hogy megállítsa őket, és az a tény, hogy egyáltalán nem tesznek lépéseket e téren, a probléma része" - fogalmazott a szóvivő. (MTI)

02:04

Elutasította az ENSZ BT az orosz javaslatot

Oroszország ENSZ-nagykövete az ülésen azt javasolta az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, hogy a BT fogadjon el olyan határozatot, amely elítéli "az Egyesült Államok és szövetségesei által végrehajtott agressziót Szíria ellen". A BT azonban elutasította a határozati javaslatot, amelyet csak Oroszország, Kína és Bolívia támogatott. 

Vaszilij Nyebenzja orosz nagykövet azt hangoztatta, hogy a légicsapásokkal megsértették a nemzetközi jogot és az ENSZ alapszabályát is. Az orosz diplomata leszögezte: az Egyesült Államok és szövetségesei támadása "egy szuverén állam elleni agresszió" volt. 

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-missziójának vezetője hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat - mint közölte - továbbra is figyelemmel követ mindenkit, aki vegyi fegyvereket vet be, vagy segélykezet nyújt vegyifegyver-támadásokhoz. Haley leszögezte: az amerikai kormányzat Szíria-stratégiája nem változott, de Donald Trump elnök álláspontja szerint ha a szíriai kormány ismét vegyi fegyvereket vetne be, akkor Washington nem marad tétlen. (MTI)

01:03

Az ENSZ főtitkára visszafogottságra szólított fel

António Guterres, az ENSZ főtitkára a Biztonsági Tanács (BT) orosz kérésre összehívott rendkívüli ülésén szombaton visszafogottságra és a szíriai konfliktus kiéleződésének elkerülésére szólított fel. A BT elutasította a szíriai célpontok ellen hajnalban végrehajtott nyugati légicsapás elítélésére tett orosz határozati javaslatot.

A világszervezet vezetője az ENSZ BT valamennyi tagját és a konfliktusban érintett valamennyi országot arra szólította fel, hogy "a jelenlegi rendkívül veszélyes körülmények között tanúsítson visszafogottságot és kerüljön minden olyan lépést, amely fokozhatja a szíriai nép szenvedéseit". 

António Guterres bejelentette, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vizsgálóbizottság már Szíriában tartózkodik, és kész arra, hogy megvizsgálja az április 7-én, a kelet-gútai térségben lévő Dúmában elkövetett vegyifegyver-támadás helyszínét is. (MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?