Szlovákiában is iktatták a Minority SafePack aláírásait

Több mint 68 ezer, a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést támogató aláírást iktatott csütörtökön a szlovákiai Besztercebányán a Magyar Közösség Pártja és a FUEN.

„Az a fontos, hogy az üzenetünk eljusson Brüsszelbe. Itt, Szlovákiában közel 70 ezer aláírás gyűlt össze, ez egy erős magyar közösség üzenete: azt kérjük, hogy Brüsszel foglalkozzon az őshonos kisebbségekkel. 1,25 millió aláírás szerte Európából egy kisebbségi mozgalmat jelent, amelyre az Európai Bizottságnak figyelnie kell” – nyilatkozta a leadáskor Vincze Loránt.

A FUEN elnöke rámutatott: ez az első alkalom, hogy az őshonos közösségek saját kezükbe veszik a sorsukat, hiszen csalódniuk kellett a saját országaikban, és sok esetben csalódniuk kellett az EU-ban, amely nem kívánta ezt a kérdéskört megoldani. Most a polgárok kezdeményezése, ez az alulról jött kezdeményezés azt kéri, hogy az EU foglalkozzon a kisebbségek kérdésével, a jogbiztonsággal, a törvénysértések kiküszöbölésével, és jöjjön létre egy uniós szabályozás a közösségek, nyelvek védelmében.

„Szlovákia és Románia esetében leginkább azt szeretnénk elérni, hogy a közösségek gyakorolhassák megszerzett jogaikat, illetve ne veszíthessék el azokat. Szintén fontos, hogy az Európai Unió támogassa, bátorítsa, hogy a tagállamok megosszák egymás között az európai jó kisebbségvédelmi gyakorlatokat” – idézte a FUEN elnökét az RMDSZ közleménye.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának volt elnöke hozzátette: Szlovákiában a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az állami intézmények kibújnak jogi kötelezettségeik alól, nem teszik lehetővé, hogy a közösség éljen jogaival. Az Unió jogi normái viszont kötelező érvényűek, és megszegésük szankciókat von maga után. Példaként a hivatali anyanyelvhasználatot, illetve a magyar nyelvű tévéműsorok kötelező szlovák nyelvű feliratozásából adódó hátrányokat emelte ki olyan esetekként, amelyekben változást hozhatnak a Minority SafePack hatására születő uniós jogi normák.

„A 68 600 aláírás nagy siker. Egy olyan összefogásnak voltunk tanúi, amely Dél-Szlovákia szinte minden régióját és szinte minden polgári társulását érintette. Ennek a széles összefogásnak köszönhető, hogy ilyen sok aláírást össze tudtunk gyűjteni. Bízom benne, hogy Európa is meghallja a hangunkat, és a nagyszámú aláírásnak lesz folytatása az Unió intézményein belül” – nyilatkozta az MKP volt elnöke.

A jövő héten az aláírásgyűjtések helyi szervezői a FUEN-elnök jelenlétében Dániában, Olaszországban és Magyarországon nyújtják be a nemzeti hatóságoknak az aláírásokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?