Magyarországi választások: kétharmados Fidesz-többség körvonalazódik (percről percre)

Kétharmados Fidesz-többség van az Országgyűlésben a szavazatok 98,5 százalékának összesítése után – közölte a Nemzeti Választási Iroda. Az országgyűlésbe várhatóan következő pártok és pártszövetségek jutnak be: Fidesz-KDNP, MSZP-Párbeszéd, Jobbik, LMP és Demokratikus Koalíció. Várhatón bejut az Együtt egy képviselője is. Cikkünk frissül

21:38

Orbán Viktor: „Hahó Facebookosok”

Videóüzenetben köszönte meg a választók támogatását hétfő este Orbán Viktor miniszterelnök.

20:45

Orbán: megvédjük az országot a következő években

Nagy tettet hajtottunk végre, és a következő években együtt meg fogjuk védeni Magyarországot - mondta Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke a Facebook-oldalán hétfőn délután közzétett videóüzenetben. "Hatalmas győzelmet arattunk" - mondta az Országházban készült felvételen miniszterelnök, köszönetet mondva "mindenkinek, különösen azoknak, akik az üzeneteket továbbküldték, megosztották, esetleg nekem is küldtek és nekem is adtak tanácsokat".

20:43

Erdélyi magyar vezetők gratuláltak a Fidesz-KDNP győzelméhez

Tőkés László EMNT-elnök a választás estéjén felállított nagyváradi eredményváróban értékelte a választásokat. A közlemény szerint úgy vélte: a szeretet aratott győzelmet a gyűlölet fölött. Véleménye szerint azok szenvedtek csúfos vereséget a választási versenyben, akik "a nemzet megosztásán ügyködtek", és azok arattak elsöprő sikert, akik "a magyarság önvédelmi harcának ügyét tűzték zászlajukra". 

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke egy Orbán Viktornak címzett nyílt levélben kijelentette, a Fidesz-KDNP választási győzelme egyben a székelyek győzelme is. Megállapította: "mindannyian arra vágyunk, hogy Magyarország független, szuverén állam legyen, a törvényeket magyar nemzeti érdekek figyelembevételével fogadják el, és az ország képes legyen megvédeni a maga határait. Ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy a székelység huszonegyedik századi autonómiatörekvése megtalálja azt a legszilárdabb támaszt, amely a nagyvilágban egyedül csak Magyarország".

Az EMNP Szilágyi Zsolt pártelnök gratulációjáról számolt be hétfői közleményében. Szilágyi Zsolt megállapította: a határon túli szavazók 94 százaléka a jelenlegi kormánypártokat támogatta a vasárnapi választásokon. "Ez a határon túli magyar állampolgárok egyértelmű támogatását és kiállását jelenti egy olyan politika mellett, melynek célja az európai és kárpát-medencei magyarság kultúrájának és identitásának megőrzése" - értékelte Szilágyi Zsolt.

19:16

Timmermans: meglátjuk, mit tesz Orbán az új megbízatása során

Meglátjuk, mit tesz Orbán Viktor miniszterelnök az új megbízatása során, fontos, hogy Magyarországon erős az Európai Unióhoz való hozzátartozás érzete - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke hétfőn Varsóban az előző napi magyar országgyűlési választásokon aratott nagyarányú Fidesz-győzelemmel kapcsolatban.

Timmermans ezt újságírói kérdésre válaszolva mondta a Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel közösen megtartott sajtóértekezleten. Az EB első alelenöke szerint a kampány során "sok volt a retorika". "Ehhez öreg politikusként hozzászoktam" - jegyezte meg.

Czaputowicz gratulált a Fidesz-KDNP választási győzelméhez. Magyarországot "stabil demokratikus államnak" minősítette, mely "szoros európai integrációra törekszik".

17:38

EBESZ: nem voltak egyenlő feltételek a választáson

Akkora volt a Fidesz médiatúlsúlya, és a kormány annyival többet kampányolhatott, hogy ugyan maga a választás tiszta volt, egyenlő versenyről szó sincs - állapította meg az EBESZ. A szervezet sajtótájékoztatón ismertette eredményeit.

Teljesen átfedték egymást a kormány és a kormánypártok erőforrásai, a kormány túlzó kampányköltései, hirdetései összefolytak a kormánypártokéval, ami aláásta a versengő pártok esélyegyenlőségét; a megfélemlítő és idegengyűlölő szólamok, a média elfogultsága és a homályos kampányfinanszírozás korlátozta a valódi politikai vita terét, és akadályozták a választókat, hogy az összes információ birtokában szavazhassanak – állapították meg.

A választás technikai lebonyolítása professzionális és átlátható volt; az alapvető jogokat végső soron nem sérültek, de azokat egy ellenséges környezetben lehetett csak gyakorolni. A közmédia a szerkesztett műsoraiban a kormányprtoknak kedveztek; a nők továbbra is alulreprezentáltak a politikában; a jogszabályok mellett a kormány megfélemlítő retorikája is akadályozta, hogy a civil társadalom nyomonkövesse a választás menetét – összegezték a hvg.hu írása szerint.

17:27

Így alakultak a mandátumok a szavazatok 98,96 százalékának összesítése után

A leadott szavazatok 98,96 százalékának összesítése után a pártok parlamenti mandátumainak száma a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint:

    1. FIDESZ-KDNP: egyéni választókerület: 91, országos lista: 43, összesen: 134, a parlamenti mandátumok aránya: 67,34 százalék.
    2. JOBBIK: egyéni választókerület: 1, országos lista: 24, összesen: 25, a parlamenti mandátumok aránya: 12,56 százalék.
    3. MSZP-PÁRBESZÉD: egyéni választókerület: 8, országos lista: 12, összesen: 20, a parlamenti mandátumok aránya: 10,05 százalék.
    4. DK: egyéni választókerület: 3, országos lista: 6, összesen: 9, a parlamenti mandátumok aránya: 4,52 százalék.
    5. LMP: egyéni választókerület: 1, országos lista: 7, összesen: 8, a parlamenti mandátumok aránya: 4,02 százalék.
    6. EGYÜTT: egyéni választókerület: 1, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.
       Független: egyéni választókerület: 1, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.
       MAGYARORSZÁGI NÉMETEK ORSZÁGOS: kedvezményes mandátum: 1, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.

16:41

Merkel gratulált Orbánnak

Angela Merkel német kancellár írásban gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek választási győzelméhez - mondta a német szövetségi kormány szóvivője hétfőn Berlinben.

15:06

A választások eredményei infografikákon

Négy infografikát közölt kedden az MTI a vasárnapi magyarországi választások eredményeiről. Az adatok a szavazatok 98,96 százalékának feldolgozása utáni állást tükrözik.

14:13

Barna Gergő szociológus a határon túli szavazatokról

Várhatóan lesznek olyan ellenzéki politikusok, akik az erdélyi, a határon kívüli magyarokat is hibáztatni fogják a Fidesz nagy arányú győzelméért. A külhoni szavazatoknak fontos szerepük volt ugyan ebben, de nem befolyásolták döntő módon a választásokat – véli Barna Gergő. A kolozsvári szociológust a vasárnapi magyarországi választások eredményeinek gyorselemzésére kértük. 

13:23

Az olasz jobboldal gratulált a Fidesz győzelméhez

Magyarország "szívvel és ésszel szavazott, nem törődve Brüsszel fenyegetéseivel és Soros milliárdjaival" - gratulált Orbán Viktor győzelméhez Matteo Salvini, az olasz jobbközép koalíciót vezető Liga politikusa Twitter-üzenetben. Salvini jó munkát kívánt Orbán Viktornak, és reményét fejezte ki, hogy a magyar kormányfővel hamarosan olasz miniszterelnökként tud találkozni. Salvini arra utalt, hogy az általa vezetett jobbközép koalíció kapta a legtöbb szavazatot a márciusi olasz választásokon, és jelenleg kormányalakítási tárgyalásokat vezet. (MTI)

12:41

Lengyel politikusok gratuláltak a Fidesz választási győzelméhez

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Marek Kuchcinski alsóházi elnök gratulált a Fidesz választási eredményéhez, Konrad Szymanski külügyminiszter-helyettes pedig a közép-európai emancipációs törekvések eredményének minősítette a Fidesz győzelemét.

"Gratulálok Orbán Viktor miniszterelnöknek az immár harmadik parlamenti választási győzelemhez" - írta Twitter közösségi honlapján Morawiecki. "A reformok útja soha nem könnyű. A társadalom támogatása arra mutat, hogy érdemes vállalni a fáradságot" - szögezte le, sok sikert kívánva Magyarországnak. Gratulált a választási eredményhez Marek Kuchcinski lengyel alsóházi elnök is. "Közép-Európa magasra tűzte a szabadság zászlaját" - írta Twitter-bejegyzésében.

11:25

A szerb elnök gratulált Orbán Viktornak a Fidesz győzelméhez

A magyarországi választók újra igazi vezetőt választottak maguknak, aki bebizonyította, hogy a szorgalmas munka elkötelezettje, és eltökélt abban, hogy békés és gyümölcsöző jövőt teremtsen számukra - fogalmazott Aleksandar Vucic szerb államfő az Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének írt levelében, és egyben gratulált az országgyűlési választásokon elért eredményéhez. Hozzátette: azok a nehéz, de megalapozott döntések, amelyeket Orbán Viktor a fenti célok elérése érdekében hozott, bizonyítják, hogy bölcsességgel és gazdag politikai tapasztalattal lehet előrébb vinni az országot és a népet. (MTI)

10:54

Török Gábor elemző: ez a Fidesz eddigi legnagyobb sikere

A rendszerváltás utáni magyar politikában még soha nem nyert egy politikai erő háromszor egymásután, ráadásul ebből a három győzelemből számos tekintetben a mostani tekinthető a Fidesz legnagyobb sikerének – írta a választás utáni gyorselemzésében Török Gábor.

10:48

Tamás Sándor: „Na, ugye … Gyurcsány Ferenc!”

"Akinek a lelke tele van gyűlölettel, annak ott nem marad hely szeretetre" – üzente Facebookon Tamás Sándor háromszéki RMDSZ-elnök a magyarország választási eredmények ismeretében Gyurcsány Ferencnek.

A keddi bejegyzésének előzménye, hogy a Demokratikus Koalíció vezetője és a DK az elmúlt hetekben a székelyföldi politikus Fideszt támogató kijelentéseit idézve „riogatta” a magyarországi választókat, és főként az erdélyi magyarokra utalva azt szorgalmazta, hogy ne szavazhassanak azok, akik a voksolásnak semmilyen következményét nem viselik.

09:30

Urnazáráskor 69,04 százalékos volt a részvétel

A választáson napközben többször is rekordot döntött a részvétel. Urnazáráskor 69,04 százalékos volt az arány, de ez nem rekord, mert 2002-ben a 70 százalékot is meghaladta. (ATV)

07:28

Ilyen arányban szavaztak az erdélyi magyarok a Fideszre

Ötvenötezer levélszavazat adatainak feldolgozása után elmondható: 20 határon túli magyarból 19 a Fideszt támogatta a vasárnapi magyarországi választásokon.

Az adatok 98,5 százalékos feldolgozottságnál 55 ezer levélszavazatot dolgoztak fel idáig, ezekből pedig 52521 a Fideszre érkezett. Ez 94 százalékos arányt jelent, az összes többi párt mindössze 6 százaléknyi maradékon osztozik. Az adatokat ismertető Index szerint érdekes, hogy 714 szavazattal egyelőre az LMP áll a második helyen, kevéssel megelőzve a Jobbikot. A baloldali pártok az egy százalékot sem érik el.

06:08

Ezek a majdnem végleges eredmények

A szavazatok 98,5 százalékos feldolgozottsága szerint a Fidesz-KDNP megszerezte a parlamenti mandátumok kétharmadát. A leadott szavazatok 98,5 százalékának összesítése után a pártok parlamenti mandátumainak száma a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint:

 

03:15

RMDSZ: az elkezdett munka folytatására szavaztak a magyarok

Az elkezdett munka folytatására szavaztak a magyarok, így az a kormány irányítja Magyarországot a következő négy évben, amely számára fontos az erdélyi magyarok közössége - jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A politikust az RMDSZ hírlevele idézte. Rámutatott: becslések szerint 180-195 ezer körüli azoknak az erdélyi magyaroknak a száma, akik a magyarországi választásra regisztráltak, és leadták voksukat. Hozzátette: az elmúlt hetekben az RMDSZ mintegy 100 ezer erdélyi magyar embernek segített szavazata leadásában, ami azt bizonyítja, hogy a közösség tagjai ezúttal is megbíztak a szövetségben, hiszen a voksolók több mint fele tőle kért segítséget, és rábízta szavazatát.

02:33

Nézze újra nálunk Orbán Viktor győzelmi beszédét

Kiküldött munkatársunk ott volt a budapesti Bálna előtti téren, ahol a győzelem biztossá válása után Orbán Viktor beszédet intézett összegyűlt híveihez.

 

02:27

Benyújtotta lemondását az MSZP elnöksége

Benyújtotta lemondását az MSZP elnöksége - jelentette be az ellenzéki párt elnöke az országgyűlési választás eredményének ismeretében hétfőn. Molnár Gyula közölte, tudomásul vették a választói akaratot és felelősnek tartják magukat a kialakult helyzetérért. (MTI)

 

02:19

Fekete-Győr: nem tudunk gratulálni a Fidesznek

Fáj, ami történt, és nem tudunk gratulálni a Fidesznek, nem tudunk gratulálni Orbán Viktornak - jelentette ki a Momentum Mozgalom elnöke vasárnap éjjel Budapesten, pártja eredményváró rendezvényén.

Fekete-Győr András úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnök és a nagyobbik kormánypárt "politikai bűnt követett el" Magyarországon az elmúlt nyolc, és kiváltképp az elmúlt négy évben. "Félelmet hozott" az emberek szívébe, akik rettegnek - tette hozzá. Szavai szerint magyarok pszichológusokhoz járnak, mert tartanak a migránsoktól, menekültektől. (MTI)

02:18

Lemond az Együtt elnöksége

Az Együtt tudomásul veszi a választás eredményét - mondta Juhász Péter, a párt elnöke vasárnap éjjel, aki bejelentette, hogy lemond az Együtt elnöksége. Az ellenzéki politikus a párt budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy csalódottak az ellenzék teljesítményét illetően. 

Szigetvári Viktor, a párt miniszterelnök-jelöltje azt mondta, ezt a kampányt az Együtt elvesztette, sikertelen volt az a stratégia, amire felépítették a saját listás kampányukat. (MTI)

02:13

Egy néz ki a parlament 91,65 százalékos feldolgozottságnál

A szavazatok 91,65 százalékos százalékos feldolgozottságnál is megőrizte kétharmados többségét a Fidesz az Országgyűlésben – derüli az Nemzeti Választási Iroda adataiból.

02:08

Hadházy Ákos lemond az LMP társelnöki posztjáról

Lemond társelnöki pozíciójáról az LMP-s Hadházy Ákos, mandátumát azonban egyelőre nem adja vissza - mondta a politikus az MTI-nek vasárnap éjjel. (MTI)

01:48

Lemond Vona Gábor, a Jobbik elnöke

A Jobbik elnöke azt mondta, azt ígérte, ha nem nyer a párt, akkor ő le fog mondani - ezt megteszi hétfőn. De büszke rá, hogy a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, és küzdeni fognak például a kivándorlás ellen. (Index)

01:26

A mandátumok megoszlása az egyéni választókerületekben

Így néz ki a mandátumok megoszlása az egyéni választókerületekben:

01:22

Ezt mutatják az eddigi eredmények

Az Index gyorselemzése szerint az eddigi eredményekből ezeket a következtetésket lehet levonni:

  • A Fidesz 90 körüli egyéni mandátumot szerezhet, és akár kétharmada is lehet a parlamentben.
  • Az országgyűlésbe várhatóan öt párt és pártszövetség jut be: Fidesz-KDNP, MSZP-Párbeszéd, Jobbik, LMP és Demokratikus Koalíció. Várhatón bejut az Együtt egy képviselője is.
  • Ellenzéki jelöltek lényegében csak Budapesten tudnak mandátumot szerezni, Dunaújvárosban és Szegeden lehet még ellenzéki győzelem, illetve nyerhet Pécsen a független Mellár Tamás.
01:15

Országos listás összesítés 74,61 százalékos feldolgozottságnál

Az országos listákra leadott szavazatok 74,61 százalékos feldolgozottságánál a pártlistákra leadott szavazatok száma a következő:

    1. FIDESZ-KDNP (49,25 százalék, 1 704 574 szavazat)

    2. JOBBIK (19,92 százalék, 689 330 szavazat)

    3. MSZP-PÁRBESZÉD (11,99 százalék, 414 962 szavazat)

    4. LMP (6,56 százalék, 226 920 szavazat)

    5. DK (5,37 százalék, 185 780 szavazat)

    6. MOMENTUM (2,65 százalék, 91 817 szavazat)

    7. MKKP (1,64 százalék, 56 715 szavazat)

    8. EGYÜTT (0,57 százalék, 19 759 szavazat)

    9. MUNKÁSPÁRT (0,30 százalék, 10 222 szavazat)

01:06

Kétharmados Fidesz-többség a parlamentben

Kétharmados Fidesz-többség van az Országgyűlésben a szavazatok 69,14 százalékának összesítése után. A pártok parlamenti mandátumainak száma a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint:

   1. FIDESZ-KDNP: egyéni választókerület: 91, országos lista: 43, összesen: 134, a parlamenti mandátumok aránya: 67,34 százalék.
   2. JOBBIK: egyéni választókerület: 1, országos lista: 26, összesen: 27, a parlamenti mandátumok aránya: 13,57 százalék.
   3. MSZP-PÁRBESZÉD: egyéni választókerület: 8, országos lista: 11, összesen: 19, a parlamenti mandátumok aránya: 9,55 százalék.
   4. DK: egyéni választókerület: 3, országos lista: 6, összesen: 9, a parlamenti mandátumok aránya: 4,52 százalék.
   5. LMP: egyéni választókerület: 1, országos lista: 6, összesen: 7, a parlamenti mandátumok aránya: 3,52 százalék.
   6. EGYÜTT: egyéni választókerület: 1, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.
    

Kapcsolódók

Kimaradt?