Szkripal-ügy: Ellenőrzést tartott Oroszországban a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet

Ellenőrzést tartott Oroszország területén a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) - közölte honlapján pénteken az orosz védelmi minisztérium hivatalos napilapja, a Krasznaja Zvezda. A közlésből - egy infografikából - nem derült ki, hogy az OPCW műszaki titkársága által végrehajtatott ellenőrzés összefüggésben állt-e a Szkripal-üggyel, avagy rutinvizsgálat történt.

A hágai központú OPCW hivatalos részvevője a Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya angliai megmérgezésének ügyében folytatott nyomozásnak. A szervezet brit bírósági határozat alapján vérmintát vehetett Szkripaléktól és az OPCW szakemberei dolgoznak a salisbury-i gyilkossági kísérletben alkalmazott hatóanyag beazonosításán is. A Nagy-Britanniában vett mintákat független szaklaboratóriumok elemzik, az eredményt várhatóan a jövő hét elején teszik majd közzé. 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteki Facebook-bejegyzésében fontos potenciális bizonyítékok eltűntetésével vádolta meg a brit hatóságokat. Rámutatott, hogy elhamvasztották a kettős ügynök salisbury-i otthonában tartott háziállatok - egy macska és két tengerimalac - tetemét, holott a mérget - az üggyel kapcsolatos több feltételezés szerint is - Szkripal házánál alkalmazták. Azt, hogy eltűntek az orosz katonai hírszerzésnek a britekhez átállt ezredese volt házi kedvencei, az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülésén felvetette Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet is.

Brit sajtóforrások szerint a két tengerimalac szomjan halt, a fekete perzsamacskát pedig elaltatták az átélt stresszre hivatkozva. A macska tetemét a hamvasztás előtt megvizsgálták a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai laboratóriumában.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában börtönbüntetésre ítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a merénylettel Oroszországot gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított.

Az ügy miatt 28 állam utasított ki orosz diplomatákat, amire Moszkva azonos módon válaszolt.

Kapcsolódók

Kimaradt?