Amerikai elnökválasztás: megszületett az első ítélet orosz beavatkozás miatt

Egy holland ügyvéd, aki együtt dolgozott Trump volt kampánymenedzserével, Paul Manaforttal, elismerte, hogy hibázott, és bocsánatot kért. Többféle büntetést is kapott.

Meghozták az első ítéletet a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatos washingtoni vizsgálatban: egy hónap börtönre és pénzbírságra ítéltek egy holland ügyvédet, amiért hazudott az amerikai szövetségi nyomozóknak a Donald Trump kampánystábjának tagjaihoz fűződő kapcsolatáról.

A 33 éves Alex van der Zwaan nem mondott igazat arról, milyen szálak fűzték Donald Trump volt kampánymenedzseréhez, Paul Manaforthoz és volt tanácsadójához, Rick Gateshez.

A holland ügyvéd még februárban vallotta bűnösnek magát arról, hogy hamis, kitalált és csalárd nyilatkozatokat tett a Robert Mueller irányította különleges bizottság és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei előtt. Ügyében kedden született ítélet.

Alex Van der Zwaan egy orosz-ukrán milliárdos, German Khan veje, és ügyvédként egy londoni irodában dolgozott együtt a vizsgálatban pénzmosás miatt szintén perbe fogott Manaforttal, amikor az Viktor Janukovics volt oroszbarát ukrán elnök tanácsadója volt.

A holland jogász beismerte, hogy a nyomok eltüntetése érdekében visszatartott és megsemmisített olyan elektronikus leveleket, amelyeket a Mueller vezette bizottság bekért tőle. Az ügyvéd az ítélethozatal előtt nyilatkozatot tett, és azt mondta: hibázott, egyben bocsánatot kért a bíróságtól és családjától. A bíróság a börtönbüntetésen kívül húszezer dolláros bírsággal sújtotta kedden, valamint azzal, hogy két hónapig a hatóságok ellenőrzése alatt maradjon.

Közben a The Washington Post három meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról írt kedden, hogy Robert Mueller egy hónapja Trump ügyvédeinek magánbeszélgetések folyamán azt mondta: bár a vizsgálat jelenlegi állása alapján semmivel nem vádolja Donald Trumpot, folytatja a történtek feltárását.

Kapcsolódók

Kimaradt?