Julija Szkripal már nincs válságos állapotban

Már nem válságos, és gyorsan javul Julija Szkripal állapota - közölte csütörtökön az illetékes brit egészségügyi hatóság.

Julija Szkripal édesapjával, Szergej Szkripallal, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesével, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynökével együtt szenvedett súlyos mérgezést március 4-én a délnyugat-angliai Salisbury városában, ahol Szkripal él.  A brit szakértői vizsgálat azt állapította meg, hogy a mérgezést Novicsok osztályú, fegyverben is használható minőségű, még a Szovjetunió által kifejlesztett idegméreg-hatóanyag okozta.

A 66 éves Szergej Szkripalt és 33 esztendős lányát eddig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában, de a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) területileg illetékes részlege csütörtökön közölte: Julija Szkripal állapota  stabilizálódott, gyors ütemben javul, és már nem válságos. Christine Blanshard, a kórház orvosigazgatója az NHS-közleménnyel egy időben elmondta: Julija Szkripal jól reagál a kezelésekre, de változatlanul "a nap 24 órájában" klinikai ellátásban részesül. Szergej Szkripal állapota a csütörtöki tájékoztatás szerint továbbra is válságos, de stabil.

A Scotland Yard előző esti tájékoztatása szerint Szkripal és lánya az egykori orosz kettős ügynök Salisburyben lévő házában szenvedett mérgezést. A nyomozást végző szakértők ugyanis a méreganyagot a ház bejárati ajtaján mutatták ki eddig a legnagyobb koncentrációban, és ebből arra a következtetésre jutottak, hogy Szergej és Julija Szkripal a házban került először érintkezésbe az idegméreggel. A rendőrség szerint a hatóanyag nyomait a szakértők az elmúlt hetekben más helyszíneken is fellelték, de kisebb koncentrációban, mint Szkripal házánál. A ház bejárati ajtaját csütörtökön leszerelték és további vizsgálatokra elvitték, a nyílászárókat pedig palánkokkal lefedték.

A vizsgálatban a londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító parancsnokságának hozzávetőleg 250 detektívje vesz részt. A Scotland Yard legutóbbi tájékoztatása szerint a szakértők zártláncú térfigyelő kamerák több mint ötezer órányi felvételét tanulmányozzák, és 1350 olyan tárgyat vizsgálnak, amelyet bizonyítékként gyűjtött be a nyomozás eddigi szakaszában.

Nagy-Britannia a mérgezéses incidens után néhány nappal kiutasított 23 - a brit hatóságok szerint hírszerzési tevékenységet folytató - orosz diplomatát; ők már el is utaztak Londonból. Moszkva nem sokkal később ugyanennyi brit diplomatát szólított fel távozásra, emellett elrendelte a szentpétervári brit konzulátus bezárását, és leállíttatta Oroszország területén a világ több mint száz országában kulturális és oktatási tevékenységet folytató British Council tevékenységét.

London gyilkossági kísérletnek tartja Szkripal és lánya megmérgezését, amelyért a brit kormány hivatalos szóhasználata szerint "nagy valószínűséggel" Oroszországot terheli a felelősség. Moszkva azonban határozottan tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz, és többször felajánlotta együttműködését Londonnak az eset kivizsgálásában, de ehhez kézzelfogható bizonyítékokat követel a brit féltől. Oroszország az elmúlt napokban több diplomáciai nyilatkozatban jelezte, hogy a brit kormánytól semmiféle bizonyítékot, sőt semmilyen hivatalos tájékoztatást sem kapott a Szkripal-ügyről.

Kapcsolódók

Kimaradt?