Németországban tüntetik ki Klaus Johannis államelnököt

Franz Josef Strauss díjjal tünteti ki egy németországi alapítvány Klaus Johannis államelnököt, a demokrácia megerősítéséért és Románia Európai Unióhoz való csatlakozásának érdekében végzett munkájáért, tájékoztat a dpa.

Az Angela Merkel által vezetett kereszténydemokrata párttal (CDU) közreműködő Hanns Seidel alapítvány leszögezte, a díjat június 2-án, egy Münchenben szervezett ünnepségen adják át az államfőnek. A díjjal 10 000 eurós pénzjutalom is jár.

A díj Franz Josef Strauss, a Keresztényszociális Unió (CSU) karizmatikus vezetőjének nevét viseli, aki, akinek idején pártja a CDU bajor politikai partnere lett. Strauss 1988-ban bekövetkezett haláláig, 27 éven keresztül vezette a pártot. A díjat a rendkívüli politikai, piacgazdasági, társadalmi, művészeti és kulturális megvalósításokért, a demokratikus gondolkodás terjesztéséért ítélik oda.

A díjat többek között Helmut Kohl német kancellár, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, George Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke és Jean-Claude Juncker EB-elnök is megkapta.

A díj elismeri Klaus Johannis érdemeit a korrupcióellenes harcban, az igazságügyi törvények reformjának megvalósításában, a jogállamiság megerősítésében és a demokratikus folyamatok javításában, tájékoztat a dpa. 

Kimaradt?