Tizenöt ország utasít ki orosz diplomatákat a Szkripal-ügy miatt

Egy orosz diplomatát utasít ki Románia a Szkripal-ügy miatt - jelentette be hétfőn a külügyminisztérium. A döntésről értesítették az Orosz Föderáció bukaresti nagykövetségét.

Donald Trump amerikai elnök elrendelte hétfőn hatvan orosz diplomata kiutasítását az Egyesült Államokból és a seattle-i orosz konzulátus bezárását válaszul a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya elleni március eleji angliai támadásra, amelyet a brit hatóságok szerint idegméreggel hajtottak végre az orosz államhoz köthető ügynökök.

Berlin „erős szolidaritást” vállal

A német szövetségi kormány kiutasít négy orosz diplomatát a Szkripal-ügy miatt - közölte hétfőn a német külügyminisztérium. A közlemény szerint a berlini orosz nagykövetséget még hétfőn tájékoztatják az európai uniós és a NATO-partnerekkel folytatott egyeztetés révén meghozott döntésről, miszerint négy orosz diplomatának egy héten belül el kell hagynia Németországot.

A döntés a Nagy-Britanniával vállalt szolidaritás „erős jele”, és azt is mutatja, hogy a német kormány nem hagyja válasz nélkül a legszorosabb partnerek és szövetségesek elleni támadásokat - áll a közleményben, amelyben kiemelték, hogy az orosz fél mindeddig nem reagált megfelelően arra a brit felszólításra, hogy járuljon hozzá Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya megmérgezésének feltárásához.

Az orosz diplomaták kiutasítását indokolja az is, hogy az eddigi ismeretek alapján nagy valószínűséggel orosz elkövetők hajthattak végre kibertámadást a kormány védett informatikai rendszere ellen - tették hozzá.

Varsó sem maradt tétlen

Hasonló döntés született Varsóban is, a lengyel kormány ugyancsak az Egyesült Királysággal vállalt szolidaritással indokolta négy orosz diplomata nemkívánatos személynek nyilvánítását. A döntést Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter  jelentette be. Elmondta, elmondta: a "külföldi partnerekkel" egyeztetett, "szélesebb nemzetközi akció" keretében hozott döntést aznap a varsói orosz nagykövettel közölték.

Az Egyesült Királyságot "a háború után európai történelemben előzmény nélküli" támadás érte, amikor "Európa területén célzatosan vegyifegyvert alkalmaztak civilek egy csoportja ellen" - értékelte Czaputowicz a Szergej Szkripal és lánya elleni támadás körülményeit.

Eddig összesen 14 EU-tagállam döntött orosz diplomaták kiutasításáról, köztük Németország, Franciaország, Lengyelország, Hollandia, Dánia, Litvánia, Csehország, Románia és Lettország is. A szömszédos Ukrajna 13 orosz diplomatát küld haza. 

Moszkva határozottan tiltakozik diplomatái kutasítása miatt

Határozott tiltakozását fejezi ki Oroszország amiatt, hogy egy sor EU- és NATO-tagállamból orosz diplomatákat utasítottak ki - közölte hétfőn az orosz diplomáciai tárca. A külügyminisztériumban az orosz RIA Novosztyi hírügynökséget arról tájékoztatták, hogy az elkövetkező napokban adandó orosz válasz minden ország esetében szimmetrikus lesz. 

Konsztanytin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke "mocskos és aljas játéknak" nevezte az orosz diplomaták kiutasítását.

Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet Wess Mitchellnél, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekben illetékes helyettes államtitkáránál fejezte ki határozott tiltakozását a 60 orosz diplomata kiutasítása miatt. Hangsúlyozta: nincs rá bizonyíték, hogy Oroszország beavatkozott volna a Szkripal-ügyben folytatott nyomozásba, mint ahogy arra sem, hogy köze lenne a salisbury-i gyilkossági kísérlethez.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?