Egyiptomi elnökválasztás: egyetlen ellenjelölt maradt, ő sem kampányol

Egyedül a részvételi arány kérdéses az egyiptomi elnökválasztáson, mert a győztes személye már régen eldőlt: Abdel-Fattáh esz-Szíszi lesz az elnök.

Az orosz mintához hasonlít, ahogyan egyiptomban megszervezték az elnökválasztást: az ellenfeleket ellehetetlenítették, hogy ne legyen kérdés a győztes személye. Egyiptomban a többi jelöltet letartóztatták vagy fenyegetés miatt visszaléptek, ezért esz-Szíszinek egyetlen ellenfele van, az ismeretlen Músza Musztafa Músza, aki még arra sem tett erőfeszítést, hogy kihívónak tűnjön.

Igaz, az elnök sem kampányolt és nyilvánosan egyszer sem ejtette ki ellenfele nevét. Az utolsó kampányrendezvényekre felvette tábornoki egyenruháját, hogy emlékeztessen: a hadsereg az ő vezetésével döntötte meg 2013-ban a megosztó iszlamista elnök, Mohammed Murszi hatalmát.

Egyiptomban sokan örültek annak, hogy a hadsereg eltávolította Murszit, és elkezdte felszámolni az általa vezetett Muzulmán Testvériség nevű mozgalmat. Esz-Szíszit egy darabig hisztériába hajló eufórikus támogatás övezte – 2014-ben megválasztották őt elnöknek –, de ez mára elmúlt. Ezért kellett teljesen kiiktatni ellenfeleit, és elnémítani az ellenzéki sajtót.

Az arab tavasz forradalmainak sorába illeszkedő 2011-es felkelés óta ez a harmadik egyiptomi elnökválasztás, de a mostanin van a legkevesebb jelölt. Kairó utcái tele vannak az elnököt magasztaló választási hirdetésekkel, amelyeket különböző üzletemberek és szervezetek helyeztettek ki, rajtuk a nevükkel, hogy mutassák támogatásukat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?