Százezres tömegek vonultak ki az utcára az Egyesült Államokban szombaton

Tömegek tüntettek a fegyvertartás szigorításáért az Egyesült Államok számos nagyvárosában szombaton - tájékoztat az EuroNews. 

A február közepi, floridai iskolai lövöldözés után - most először - maguk a diákok álltak a tiltakozás élére, és életben is tartják az amerikai közélet minden színterén. Azt követelik a kongresszustól, hogy korlátozza a fegyvertartás hagyományosan állampolgári jogát, és ezzel vessen gátat az évente összességében tízezernél is több halálos áldozatot követelő ámokfutásoknak.

A parklandi diákmozgalom vezetője, Emma González, aki maga is túsz volt február 14-én a floridai gimnáziumban, halott barátait sorolja: "Hat perc, húsz másodperc egy AR-15-össel, és a barátnőm, Carmen, már soha többé nem panaszkodik a zongoraleckéi miatt. Aron Feist már sose szólítja Kyrát Napsugár Kisasszonynak, Alex Shactor már sosem fut be bátyjával, Ryannel reggelente. Scott Beagle sem ugratja már Cameront a táborokban..."

A fegyvertartás szabályozása érzékeny kérdés az Egyesült Államokban, mert az amerikaiak ebbéli szabadsága része a nemzeti identitásnak. De az elmúlt évek iskolai tragédiái és utcai leszámolásai miatt a kongresszusnak hamarosan valamit tennie kell.

Kapcsolódók

Kimaradt?