Még két hétig alá lehet írni a Minority SafePacket

Április 3-án zárul az európai nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezés (Minority SafePack) aláírásgyűjtése, a szükséges egymillióból már több mint 900 ezer megvan – közölte a Rákóczi Szövetség főtitkára Budapesten szerdán.

Csáky Csongor elmondta: Magyarországon adták le az eddig összegyűjtött aláírások csaknem felét, több mint 400 ezret, de még több tízezer lehet a gyűjtésben részt vevő egyházaknál, civilszervezeteknél.

A főtitkár kérte, hogy a hátralevő két hétben minél többen támogassák aláírásukkal a kezdeményezést, az aláírásgyűjtések szervezői pedig minél hamarabb juttassák el a szövetségnek az aláírásgyűjtő-íveket a Budapest 1971 Rákóczi Szövetség címre. A kezdeményezés elektronikusan a www.jogaink.hu oldalon írható alá.

Csáky Csongor az egyik fővárosi postán tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Magyar Posta Zrt.-vel kötött együttműködés értelmében bármelyik postahivatalban leadhatók az aláírásgyűjtő ívek és ingyenes válaszborítékok igényelhetők.

A külhoni magyarság mellett még mintegy ötvenmillió őshonos kisebbségi él az EU tagállamaiban, hozzávetőleg minden tízedik uniós polgár. Az ő hosszú távú megmaradásukat garantálná európai szinten a sikeres kezdeményezés – fűzte hozzá.Tárnok Balázs, a Rákóczi Szövetség jogásza elmondta: a kezdeményezés fél évtizede vetődött fel, de csak többéves huzavona után indulhatott meg az aláírásgyűjtés. Célja olyan európai szabályozás megalkotása, amely megerősíti az őshonos európai kisebbségek nyelvi és kulturális jogait annak érdekében, hogy szülőföldjükön, anyanyelvükön, saját kultúrájukat megőrizve boldogulhassanak.

Ha sikeres lesz az április 3-án záruló aláírásgyűjtés, az Európai Bizottságnak érdemben kell foglalkoznia a kérdéssel, napirendjére kell tűznie és véleményt kell alkotnia róla – mondta.

Az aláírásgyűjtés két feltétele közül az egyik már sikeresen teljesült: összegyűlt hét uniós tagállamban a minimális szavazatszám, az adott tagállam európai parlamenti képviselői számának a huszonegyszerese. Ez a feltétel teljesült Magyarország mellett Szlovákiában, Romániában, Horvátországban, Spanyolországban, Dániában és Lettországban. A másik feltétel az összesen egymillió aláírás összegyűjtése az EU-ban, erre van még csaknem két hét – tette hozzá.

A kezdeményezést korábban aláírta Áder János köztársasági elnök is, és támogatta az összes frakcióval rendelkező magyar parlamenti párt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?