Al-Kaida vezért öltek meg Maliban a csádi katonák

Az al-Kaida észak-afrikai szárnyának egyik újabb vezetőjét ölték meg csádi katonák Maliban – közölte szombaton a csádi hadsereg. Az áldozat az a Mohtar Belmohtar, aki az algériai ain-amenászi gázmezőn január közepén végrehajtott, számos külföldi és algériai ember halálát követelő tömeges túszejtés egyik értelmi szerzője volt.Mohtar Belmohtar

"Március 2-án, szombaton délben az Észak-Maliban harcoló csádi erők teljesen leromboltak egy iszlamista terrorista bázist. Az akcióban meghalt több terrorista, köztük a vezérük, Mohtar Belmohtar, a félszemű" – nyilatkozta a csádi nemzeti televízióban beolvasott közleményében a hadsereg szóvivője, Zacharia Gobongue tábornok.

Idriss Deby csádi elnök egy nappal korábban erősítette meg Abdel-Hamíd Abu Zeidnek, az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) elnevezésű terrorcsoport egyik legfontosabb vezetőjének a halálhírét. Abu Zeid az elmúlt öt évben dollármilliókat szerzett az Iszlám Magreb al-Kaidája számára azzal, hogy fegyvereseivel nyugati állampolgárokat rabolt el a Száhel-övezet országaiban.

A csádi katonák a francia különleges erők oldalán igyekeznek felszámolni az al-Kaidához kötődő lázadók fészkeit az algériai határ térségében, miután a januárban indított francia intervenció hét hét alatt megtörte az iszlamisták uralmát Mali északi részén. Belmohtar maga is az iszlám Magreb al-Kaidája szervezet egyik vezetője volt, a közelmúltban azonban egy új terrorista csoportot alapított.

Kimaradt?