Minority SafePack: már csak Dániára és az 1 millióra várunk

Horvátország a hatodik EU-tagállam, ahol kigyűlt a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés kvótája. 

Az EU-hoz utolsóként csatlakozó nyugat-balkáni országban a FUEN tájékoztatása szerint 8716-on támogatták hétfő délelőttig a kezdeményezést és ezzel bőségesen átlépték a 8 250-ben megállapított kvótát. Korábban ez a fegyvertény Romániában, Magyaországon, Szlovákiában, Lettországban és Spanyolországban sikerült. 

Mint ismeretes, ahhoz, hogy az Európai Bizottság nyilvántartásba vegye az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és annak egyik legaktívabb tagszervezete, az RMDSZ által indított polgári kezdeményezést 2018. április 3-ig minimum 1 millió aláírásnak kell összegyűlnie. További feltétel, hogy a kezdeményezés aláírói legalább 7 uniós tagállamból kell érkezzenek, a Bizottság által megállapított lakosságarányos kvóta szerint.

Horvátországból csupán 2402-en írták alá az Európai Bizottság által létrehozott onlájn felületen a kezdeményezést, az aláírások zömét papíron, aláírási íveken gyűjtötték össze. Vincze Loránt FUEN-elnök korábban arról tájékoztatta a Maszolt, hogy Szlovéniában és Horvátországban is erdélyi önkéntesek fogják segíteni a szükséges aláírásszám kigyűjtését.    

Legközelebb a kvóta átlépéséhez jelenleg Dánia áll, a skandináv országban hétfő délelőtt 35 szavazat hiányzott a 9 750-es szám eléréséig. Az összaláírások száma átlépte a 900 ezret, így a hátramaradó két hét alatt már kevesebb, mint 100 ezer aláírásra van szükség.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?