Orosz katonai idegméreggel támadtak Szergej Szkripalra és lányára

Theresa May szerint fegyverekben is használható, Oroszországban kifejlesztett idegméreggel követték el a délnyugat-angliai Salisbury városában múlt héten történt gyilkossági kísérletet Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal ellen.

A brit kormányfő hétfőn kora este tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a vizsgálat eddigi eredményeiről, és a brit kormány nemzetbiztonsági bizottságának hétfői üléséről.

May kijelentette: a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézetének szakértői megállapították, hogy a felhasznált méreg a "Novicsok" nevű hatóanyagcsoportba tartozik.

Tekintettel az idegméreg mibenlétére, valamint arra, hogy Oroszország már korábban is végrehajtott "államilag támogatott" merényleteket, a brit kormány "nagyon valószínűnek" tartja, hogy a Szkripalék elleni támadás mögött is Oroszország áll - mondta a brit miniszterelnök. Theresa May szerint ezt a feltételezést támasztja alá az is, hogy a brit kormány tudja: Oroszország korábban gyártott ilyen idegméreg-hatóanyagot és e gyártóképessége jó eséllyel ma is megvan.

A brit kormányfő szerint csak két lehetséges magyarázat kínálkozik a március 4-én Salisburyben történtekre. Az egyik az, hogy "az orosz állam által közvetlenül országunk ellen elkövetett cselekményről" van szó, a másik az, hogy az orosz kormány elveszítette az ellenőrzést "e potenciálisan katasztrofális hatású" idegméreg felett, és lehetővé tette, hogy az mások kezére jusson.

Bekérették az orosz nagykövetet

Theresa May elmondta: Boris Johnson külügyminiszter hétfőn bekérette Oroszország londoni nagykövetét a minisztériumba, és megkérdezte tőle, hogy a két lehetőség közül melyik az igaz. Johnson közölte a nagykövettel, hogy Oroszországnak azonnali és maradéktalan tájékoztatást kell adnia a Novicsok-programról a vegyi fegyverek tilalmát ellenőrző nemzetközi szervezetnek. Johnson kedd estig kért választ Moszkvától a brit felvetésekre.

Theresa May kijelentette: London szerdán tekinti át részleteiben az orosz kormány válaszát, de ha nem érkezik hiteles válasz, a brit kormány azt a következtetést fogja levonni, hogy az orosz állam törvénysértő módon erőt alkalmazott az Egyesült Királyság ellen. A brit miniszterelnök közölte: ebben az esetben a parlament előtt fogja ismertetni Nagy-Britannia válaszintézkedéseit. May szerint e gyilkossági kísérletet, amelyet fegyverekben is használható minőségű idegméreggel követtek el egy brit városban, nemcsak Szkripalék, hanem az Egyesült Királyság elleni bűncselekménynek is minősül, olyannak, amely ártatlan civilek életét tette kockára. A brit kormány nem fogja eltűrni az ilyen gyilkossági kísérleteket az Egyesült Királyság területén - mondta hétfő esti alsóházi felszólalásában Theresa May.

Tíz évig volt az MI6 ügynöke

A 66 éves férfit és 30-as éveiben járó lányát eszméletlenül találták Salisbury városának egyik bevásárlóközpontja előtt egy padon, és mindkettőjüket válságos állapotban kezelik a városi kórház intenzív osztályán. Egyöntetű brit médiaértesülések szerint a férfi a brit külső hírszerzés (MI6) egy volt orosz ügynöke, Szergej Szkripal. Az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese állítólag tíz éven át dolgozott a brit szolgálatnak, Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait leplezte le, és a hivatalos orosz vádak szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től. Szkripalt 2006-ban Oroszországban 13 év fegyházra ítélték, ám 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során Nagy-Britanniába távozott. A brit sajtó akkori értesülései szerint a kémcsere keretében Oroszországból Amerikába távozók repülőgépe egy időre megállt a brit királyi légierő (RAF) Brize Norton-i támaszpontján, ahol a gépből "többen kiszálltak".

A brit médiabeszámolók az esetet párhuzamba állítják a Litvinyenko-gyilkossággal. Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredesét, aki szembefordult az orosz kormánnyal és 2000-ben Londonba emigrált, 2006 novemberében, hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot a Scotland Yard szerint Litvinyenko teájába csempészték a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a volt FSZB-tiszt két egykori ügynöktársával, Andrej Lugovojjal és Dmitrij Kovtunnal találkozott.

Nagy-Britanniában 2007-ben hivatalosan vádat emeltek a hazájában később parlamenti képviselővé választott Lugovoj ellen, és kérték kiadatását, ám ezt Moszkva megtagadta. Ezt diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország kapcsolatai azóta is mélyponton vannak.

Kimaradt?